Barn har rätt till dagis

Min första tanke är att förslaget är absurt. Varför i hela fridens namn skulle dagis vara gratis? När nästan ingenting annat är det och när vi som land dessutom har en så pressad ekonomi?

Min andra tanke är att förslaget kanske inte alls är speciellt absurt. Jag har sagt det många gånger förr och jag kommer att säga det många gånger igen; det är så väldigt lätt att tro att alla har det ungefär som man själv har det. Och de allra flesta människor – om inte alla – i min vänskapskrets kan ta hand om sina barn på ett bra sätt. I min värld är det därför absurt att tänka sig att barn faktiskt skulle kunna ha det bättre på dagis än hemma och jag har egentligen aldrig kunnat förstå att det faktiskt pågår en diskussion om att barn har rätt till dagis. Som om de skulle gå miste om något om de går miste om dagis.

Men faktum är att min värld är ganska liten och ibland förvirrande snäv. Den tragiska sanningen är att det finns många, många barn i vårt land som har det betydligt bättre på dagis än de har det hemma. Och en lika tragisk sanning är att många av just de barnen har föräldrar som helt enkelt inte har råd med dagis som kostar men som kanske skulle välja att erbjuda sina barn några timmar dagistid om dagen om det vore gratis. Och de där timmarna kan vara de enda timmar då barnen får umgås med balanserade vuxna, ägna sig åt stimulerande och meningsfulla aktiviteter och äta näringsrik mat.

Just de barnen vill jag inte vägra något alls. Just de barnen blöder mitt hjärta för.

Det finns antagligen inga perfekta samhällssystem för icke-perfekta människor, men vi måste hela tiden sträva efter det bästa möjliga. Hur vi tar hand om våra minsta och svagaste säger mycket om oss och det finns få som är lika små och svaga som de barn som faktiskt har det bättre på dagis än hemma. Inget barn borde ha det så, men många barn har det ändå så. Hur det än borde vara.

Det är dyrt med gratis småbarnsfostran. Förstås. Men det är också dyrt med barn som far illa. Och det senare går inte att mäta i bara pengar.

Så nästa gång någon kommer och påstår att barn har rätt till småbarnsfostran och dagis ska jag vara lite långsammare med att kritisera och såga och protestera. Jag ska komma ihåg den större bilden och inte se kommentaren som kritik av eller misstro mot föräldrar, för det handlar ju inte om det. Jag ska visa lite mer förståelse. Jag ska tänka en gång till på de allra minsta och svagaste.

img_3024

Barnet på bilden går på dagis. Och det är faktiskt den enda kopplingen mellan den här bilden och den här texten.

Advertisements

8 thoughts on “Barn har rätt till dagis

 1. I nuläget finns det en 0€ kostnadsklass för dem med tillräckligt låga eller intet existerande inkomster. De betalar alltså inget för sina barns vistelse på dagis. Fint att de i varje fall ser över kostnaderna även om det känns konstigt då landets ekonomi är som den är.

 2. Många barn som behöver dagis har föräldrar som inte behöver betala för dagiset som tur är. De har även rätt att ha sina barn på dagis hur mycket som helst fastän de inte jobbar. Det faller inom ramen för förebyggande barnskydd. Jag hoppas och tror att de flesta inom dagvården vet detta och att det praktiseras och informeras om på ett vettigt sätt. Men jättefint att du skriver om det, för oj vad många föräldrar som så lätt dömer andra föräldrar, bara för att man inte tänkt efter. Så har även jag gjort och som dej så försöker jag bättre mej 🙂

  • Tack för din belysande kommentar, du har helt klart mer koll än jag på det här. Hoppas systemet gör att de barn som borde fångas upp också fångas upp och får vara på det dagis som nog är viktigt för dem.

 3. Jag har inte ens barn, jag är inte ens nära att ha barn, men jag och mina bröder har alla gått på dagis. Och jag tyckte det här var en jättefin text om förståelse, det gjorde mig varm i hjärtat att folk vill och orkar tänka utanför sin egen världsbild. Ah, detta gjorde min kväll!

 4. Jag förstår inte riktigt nu, menar du att det bara är barn som far illa i hemmets vrå som mår bra av att få komma till dagis?
  Isfl har du nog, fortfarande, en ganska snäv syn på saken. Inte för att vara elak eller försöka “hytta med pekpinnen” men vilka barn mår inte bra av att få umgås med jämnåriga? (Okej, kanske inte spelar så stor roll där innan 1 år fyllda för normalt utvecklade barn)
  Till exempel barn i behov av särskilt stöd behöver jämnåriga/äldre barn som speglar -som förebilder hur/vad de ska göra/kunna (min son lades i dagis direkt mammaledigheten tog slut för att han var motoriskt sen och fick förebilder av de andra barnen och mera “sisu” till att försöka följa efter dem). Barn i behov av särskilt stöd tar också och tröttar ut sin/a förälder så att de behöver avlastning för att orka koncentrera sig på allt annat som också är viktigt i vardagen kring extra arbeten, något som dagis ger (när ska man hinna ringa till alla terapeuter med ett barn som hänger runt benen alla vakna timmar och begär än det ena och sen det andra).
  Och en del barn (både med specialbehov eller utan) är socialare än andra. De vill ha lekkamrater eller åtminstone stimulans av allt möjligt som man sällan har tid eller råd att ordna hemma. Eller hur många har hemma ett rum fyllt med all möjlig pysselmaterial som man orkar dra fram nästan varenda dag? Eller har vänner med familjer som kan komma på besök x-antal gånger i veckan.
  Det är konstaterat att barn lär sig bäst sociala regler i samspel med andra samt att få se det finns olika barn/vuxna i ett tidigt skede, något som inte nog kan tränas i dag när dåligt bemötande mot enskilda individer och folkgrupper växer sig bara starkare…

  • Tack för din kommentar!

   Nej, jag tror inte att bara barn som far illa hemma mår bra av att vara på dagis. Jag tror att många barn kan må bra av att vara på dagis, men jag är inte så säker på att barn som far väl hemma faktiskt mår BÄTTRe av att vara på dagis än hemma och det är ju hela skillnaden i den här frågan. Dagis kan i de fallen vara ett bättre alternativ för familjen som helhet (vilket verkligen inte ska underskattas) men jag är inte säker på att barn behöver dagis för sin egen skull.

   Däremot tror jag absolut att barn med specialbehov av olika slag kan må bättre på dagis och just för sådana barn som behöver dagis är jag glad om det är gratis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s