För fint för flyktingbarn

I dag fick vi veta att det finns Grankullabor som inte vill ha flyktingbarn som grannar. Sällan, om någonsin, har någons egen bakgård känts så liten och trång och missbrukad. 

Att grannarna protesterar är sorgligt nog, men de argument som de protesterar med får mig att se rött. Och svart. 

Tydligen är huset för fint. 

Jag går sönder. 

För vet ni vad? Det finns inget hus i hela världen som är för fint för ensamkommande flyktingbarn. Barn som har förlorat föräldrar, syskon, släkt, hus, hem, land, trygghet, språk och kultur borde få bo i slott. Minst. Och inte ens det skulle ens närapå kompensera för allt det onda som livet har kastat på dem. Men just det här huset är alltså för fint. 

För fint för vadå? För att de ska känna sig välkomna, sedda och älskade? 

Jag går sönder.

Jag älskar den bibliska tanken om att den som fått mycket också ska avkrävas mycket. Att vi som har fått stora resurser också bär ett stort ansvar. Samtidigt är det en tanke som stör och provocerar och utmanar – för jag vet ju mer än väl att jag tillhör de rikaste bland de rika. Och också de som har råd att bo i Grankullaområden som är “över medlnivån och ger en fullständigt felaktig bild av medelfinländarens verkliga vardag” har fått mycket. Mer än de flesta. Och de bär inte det ansvar som kommer på köpet på ett värdigt sätt. 

Jag älskar också den biblska tanken om att den sista ska bli den första och den minsta den största. Om att det finns en annan, gudomlig ordning som vill kasta omkull hela världen och göra den ny. I det här fallet är det lätt att se vem som är sist och minst. 

I det här fallet är det lätt att se att vi behöver en ny ordning.

Advertisements

2 thoughts on “För fint för flyktingbarn

  1. Jag förstår inte vad det är för vidriga människor som tycker att speciellt BARNEN inte ska få komma dit. Gråter inombords och önskar att jag kunde inhysa en bunt hemma hos oss.

    • Ja, nog är det obegripligt. Småaktigt och ovärdigt. Jag tror ju att de allra flesta i Grankulla tänker som du och jag, men det finns uppenbarligen en liten grupp som tänker väldigt annorlunda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s