Världens bästa land för barnfamiljer?

Jag tror vi är många som tänker det ibland; att vi som bor i Finland bor i världens bästa land för barnfamiljer.

Men på sistone har jag börjat tvivla på att det här landet faktiskt är världsbäst på barnfamiljer. Jag har en syster som bor i Sverige och när jag sneglar på hennes familjs tillvaro så råder det inga tvivel om att vi i Finland på vår höjd är näst bäst.

I dag har riksdagen debatterat förslaget om att höja maximiavgiften för dagvård från 283 euro till 354 euro. Och jag hyser inga förhoppningar alls om att Ingrid ska få en eftisplats nästa år. Nästan inga tvåor i hennes skola fick eftisplats i år och nästa år ser det lika illa ut.

Min systers familjs dagisräkning var mindre än vår när tre av hennes barn gick på dagis och ett av våra barn gjorde det. Och hennes dotter går i en skola där barnen får gå på eftis hela lågstadietiden om de vill, de flesta slutar när de är tio.

Och då har vi inte ens talat om den sjukt flexibla föräldraledigheten eller om det faktum att deltidsjobb är väldigt vanligt för småbarnsföräldrar.

Jag tror att ett lands välmående går att mäta på många olika sätt och jag tror att ett viktigt sätt är att mäta hur barnfamiljerna mår. Tyvärr tror jag att de mätningarna kommer att ge allt sämre resultat framöver. Det blir bara svårare att vara barnfamilj i Finland i dag. Och samtidigt som jag förstås förstår att de här försämringarna kommer att spara pengar så kommer de nog också att kosta pengar.

Ett samhälle är inte starkare än sin svagaste länk. Och om den svagaste länken också är framtiden så känns hela kedjan plötsligt mer än lovligt ranglig.

8 thoughts on “Världens bästa land för barnfamiljer?

  1. Ja åtminstone jag känner mig lite lurad. När jag väntade mig första barn 2013 såg det väldigt annorlunda ut och jag trodde så klart inte att det skulle förändras till det sämre för barnfamiljer. Som studerande så vet jag inte om jag hade vågat bilda familj om det hade blivit ett år senare… Tycker det nästan varje vecka kommer nyheter om försämringar.

  2. Jag har nu en bebis som kom efterlängtad och planerad mitt i studierna. Jag har tidigare fått uppfattningen att det är smart att skaffa barn samtidigt som man studerar för att kunna vara hemma så mycket som möjligt med bebisen, studera och ändå få det att fungera ekonomiskt. Jag har även jobbat inom dagvården och vet att bebisar har det jättebra där, men det är enormt knepigt med barn som inte kan gå ännu i vår dagvårdsmodell.

    Nu sänks studiestödet. Nu hotas det om indraget hemvårdsstöd. Min högskola får mindre pengar och har inte tid att hjälpa enskilda studerande. Det verkar som om vår regering menar att jag ska börja arbeta när min bebis är 9 månader (som dessutom är den känsligaste perioden i ett bebisliv). Om de menar att alla mammor ska börja arbeta efter nio månader, vart ska bebisarna placeras? I vår lilla stad är dagisarna överfulla trots nybyggen och jag vet att inget dagis vill ha ett barn under ett år för hen kräver en hel dagistants fulla uppmärksamhet.

    Dessutom skulle jag då lämna utan någon annan utbildning än gymnasiebetyg, för att jag inte har råd att studera? Jag gör förstås vad jag måste för att försörja vår familj, men jag vet inte ens om det finns något jobb i vår tid för de som inte har en utbildning?

    Jag är rädd och orolig mest hela tiden. Tidigare ville jag ha många barn, men nu vet jag inte heller om jag vågar skaffa fler.

  3. När de unga svenska föräldrarna vill lämna sina 1-2 -åringar på dagis när de själva är hemma p.g.a föräldraledighet eller arbetslöshet så tycker jag och även övrig förskolepersonal att bekvämligheten har gått för långt. Varför inte njuta av den korta tid barnen är små? Ett barn i den åldern behöver bara sina föräldrar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s