En superkraft som bara kvinnor besitter

Har ni också stött på mannen som uppmanar alla pappor att uppskatta alla mammor? Jag stötte på honom i dag och är inte odelat imponerad.

Men jag förstår ju förstås hur han tänker och jag väljer att tolka honom generöst. Han har just insett vilket hästjobb hans sambo gör och vill nu ropa ut sin uppskattning över världen och få andra pappor med på uppskattningståget. Det finns något ädelt i det. Absolut.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att han också borde prova på det där hästjobbet. För han skulle ju faktiskt klara av det. Alla gånger. Det fins ingen normalt fungerande vuxen människa som inte klarar av att ta hand om sitt eget barn. Och lite rädd är jag att vi genom att uppskatta hemmamammor sådär överdrivet mycket gör föräldraskap till en superkraft som bara kvinnor besitter.

Fler än en gång har jag nämligen hört pappor säga att de aldrig skulle klara av det som deras fruar/sambor gör; att ta hand om barn hemma. Och jag förstår ju att de bara vill signalera uppskattning, men jag bara köper inte det. För naturligtvis skulle de klara av det! 

Det kanske skulle vara tråkigt och segt och tungt och monotont och otacksamt och dåligt betalt mellan varven – men det är inte svårt. Och att påstå att det skulle vara svårt – till och med för svårt – får aldrig bli en ursäkt för att slippa hästjobba själv. 

Däremot är det alltid bra att uppskatta det som den andra gör, den båt hen sitter i på det hav som är det gemensamma livet. Det är jag väldigt starkt för. Jag tror också det är lättare att uppskatta om man faktiskt vet. Om man själv också har varit i den båten. 

  
Förutom att mannen på bilden är sjukt snygg har han också varit i alla möjliga olika båtar. Det är nog en av orsakerna till att vårt hav är ganska harmoniskt och båtarna hålls flytande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s