Tillsammans kan vi 

Ibland träffar jag människor som tycker det är onödigt att ge bort pengar till välgörande ändamål. 

– Vi betalar världens högsta skatter redan, det om något är välgörenhet. 

– Man kan aldrig veta vart pengarna går egentligen.

– Jag har ännu inte hittat en pålitlig aktör som förtjänar mina pengar. 

– Vi måste ju ta hand om oss själva först och Finland är på bristningsgränsen redan nu. 

Jaha. Jaha. Jaha. Jaha. 

Det finns alltid ursäkter och förklaringar.

Jo, vi betalar höga skatter men vi får ju också vansinnigt mycket för de pengarna. 

Nej, man kan sällan veta exakt vart pengarna går. Men de pengar man ger bort går ändå alltid till något vettigare än ännu en tröja från H&M.

Okej, du kanske inte har hittat en aktör som är dig värdig. Enda ursäkten för att inte ge pengar till någon av de aktörer som redan finns är att du som bäst skapar en egen aktör.

Och nej, Finland är inte på bristningsgränsen. Inte alls när vi jämför med något annat än oss själva. 

Att ge pengar när världen brinner är ett minimum. Vi bara måste vara med och släcka bränder nu. Om vi inte tänker göra det med våra egna händer är det minsta vi kan göra att hjälpa andras händer att hjälpa. 

Föreningen Nada-Nord i Jakobstad skickar på fredag ett team till ön Lesbos för att hjälpa de ungefär 2500 flyktingar som kommer dit per dygn. Min vän Malins pappa åker med. Min vän Mirellas mamma också. 

Eftersom jag tror att mina egna händer behövs här hemma just nu hjälper jag i stället deras händer att hjälpa. Och det känns som det absolut minsta jag kan göra. Snälla, hjälp du också! Och berätta gärna att du har hjälpt. Kommentera. Dela. Gilla. Tillsammans kan vi sprida ordet. Tillsammans kan vi göra skillnad. Och tillsammans kan vi uppmuntra fler att göra mer.

  

Advertisements

4 thoughts on “Tillsammans kan vi 

    • Det är det minsta. Absolut minsta. Jag hoppas att jag gör som din pappa när mina omständigheter ser annorlunda ut än nu. Är lite arg på mig själv för att omständigheterna känns oöverkomliga, men så känns de. Nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s