Att köpa eller inte köpa

Ska vi ha köpstopp eller ska vi konsumera landet på fötter? Bland andra Linn och Linda funderar på det här. 

Själv tror jag mer på det första. För vad gör vi med ett land på fötter utan en jord att ha landet på? 

Alla vet att vi nöter sönder vår stackars värld och att uppmuntra till mer konsumtion känns kortsiktigt och ansvarslöst. Det bara håller inte. Vi lever över våra tillgångar. Jorden orkar inte med oss.

Samtidigt måste vi ju ha jobb om vi ska ha en ekonomi som rullar, åtminstone så länge vi lever enligt ett system som påminner om vårt nuvarande. Så det är ju lite knepigt. 

Jag tänker kanske lite så här:

1. Vi måste betala mer för mindre. Köpa färre saker men betala mer för dem så att fler kan få skäliga löner på vägen.

2. Vi måste köpa fler tjänster och färre produkter. På så sätt kan människor jobba och tjäna pengar utan att vi fortsätter producera och slänga saker i den här skrämmande takten. 

Tvåan tror jag vi fixar, också vi lyxlirande västlänningar. Ettan är svår. Det ska erkännas. Vi har blivit vana vid att kunna köpa toppar för 5,90 och då känns det ju helt galet att plötsligt betala tio gånger mer. Priserna har pressats så lågt att vi kan köpa plagg vi inte behöver. Dessutom utan att ens prova dem. Den tid det tar att prova det där plagget är liksom dyrare än plagget självt. Sjukt men sant. Sorgligt men sant.

Jag får verkligen jobba mot min natur för att kunna jobba för vår natur när det kommer till konsumtion. Jag älskar saker. Jag älskar till och med att köpa dem. Men jorden överlever inte människor som mig och vi måste ta något slags ansvar också om det inte lustar. Också om det kostar mer än de svinbilliga sakerna. 

Jag har inte köpt vad jag velat på flera år nu. En människa som kan gå in på vilken lindex som helst och hitta minst fem plagg som skulle göra henne lite lyckligare kan inte leva fri. Något koppel måste binda mig. Så jag har hela tiden någon slags regel för min plånbok, lite som en alkoholist som krampaktigt försöker välja nykterheten. Just nu får jag köpa fyra lustplagg i året, utöver det bara tråkiga basplagg som jag faktiskt behöver. Jag lever med en konstant köpbroms i väntan på den dag då jag vill köpa betydligt mindre än jag vill nu. 

För jag tror inte på vårt sätt att köpa och slita och slänga. Jag tror att materialisten i mig måste dö eller kuvas om den här jorden ska ha en chans. 

  
En människa vars klädskåp ser ut så här kan inte komma och påstå att hon behöver mer kläder. Eller värderar alla dem hon redan har speciellt högt.

3 thoughts on “Att köpa eller inte köpa

  1. Det är så svårt detta med att vilja köpa saker! Jag är inte speciellt ofta i köpcenter, men igår när jag var inne en snabbis på Lindex, fick jag verkligen säga till mig själv att jag INTE BEHÖVER några nya tröjor. Så sjukt. Jag köper dock mycket på köp-och-sälj sidor på facebook, idag har jag t.ex på mig en par jeans som jag köpte av en mamma på sonens förskola. Det känns bra, men shopping-tigern finns i mig….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s