Bröst ska se ut på ett sätt

Är det bara jag eller verkar skönhetsoperationer förlora något av sin charm med tiden? De som nu ropar högst om hur okej det är med skönhetsoperationer verkar vara under 25. Och vi som suckar mest om att det inte är fullt så enkelt verkar befinna oss på andra sidan om 30-strecket. 

Den enklaste förklaringen är säkert att man mognar med tiden och får perspektiv. Landar i sig själv och inser att ingen kroppsdel är en SÅ stor del av den kropp man är. För att inte tala om den människa man är, vilket ju är betydligt mycket viktigare.

Eller så är det så att skavanker som skaver på en nittonårig kropp inte stör längre när resten av kroppen förfallit och kommit upp (eller egentligen ner) på samma nivå som den där kroppsdelen man en gång hatade.

Men egentligen vet jag inte om jag tror på någon av förklaringarna ovan. Jag tror nästan att vi har ett generationsskifte på gång. Och jag erkänner att jag tycker det är sorgligt. Om de som är under 25 i dag har ett så okomplicerat förhållande till att kirurgiskt förbättra sina kroppar vill jag faktiskt inte ens tänka på hur mina barn kommer att se på saken när de är i samma ålder.

Jag är inte alls så säker på att den ljusnande framtid är vår om det är hitåt vi ska gå. 

Och igen: det handlar inte om den enskilda människan och hennes eget val. Inte alls. Hon gör ju naturligtvis precis som hon vill. 

Eller? 

Det är väl just det vi försöker säga. Att hon kanske inte alls gör precis som hon vill itan precis som någon annan vill. För vem har berättat för henne att bröst ska se ut på ett sätt och att det sättet inte är hennes? Och vem har berättat att hennes kvinnlighet sitter i hur brösten ser ut? Vem har ens fått henne att tro att bröst är en så avgörande grej? 

Inte är det ju hon. Så för det ska hon aldrig någonsin fördömas. Men det samhälle som fått henne övertygad om att hon borde ändra på sig… Det samhället måste vi få ifrågasätta och kritisera utan att anklagas för slutshaming.

Jag håller fast vid att världen inte blir bättre den dag alla som vill kan göra skönhetsoperationer utan den dag då ingen längre vill göra det. 

IMG_2020

27 reaktioner på ”Bröst ska se ut på ett sätt

 1. Jag är 26 och jag suckar också. Riktigt djupt.
  Jag blir så ledsen av sånt här. Normerna angående utseende är så totalt snedvridna idag. Totalt.

  Idag i simhallen stod en kvinna på vågen och när hon gick därifrån ropade hon åt sin kompis:
  ”Den funkade inte, jag väger säkert för mycket för att den ens ska visa det.”

  En kvinna i min ålder.

  Jag vet inte ens vad jag ska säga om det. Det känns bara så totalt sjukt att kroppshat är helt normaliserat. Att det egentligen anses höra till att som kvinna tycka och tala illa om sitt eget utseende.

  Jag vägrar delta i det.

  Och varför finns det ens vågar i simhallens omklädningsrum? Nej, jag blir bara så ledsen.

  När jag gick därifrån knuffade jag in vågen så långt jag kunde under en mörk bänk.

 2. Ni vet väl att skönhetsoperationer inte är nån ny grej? Kvinnor har gjort bröstförstoringar sen 60 talet, (om inte ännu tidigare.)
  Att det är en växande bransch beror delvis på att folk har större möjlighet att lägga ut pengar på sånt man vill ha. Människor konsumerar betydligt mycket mer idag än för 20 år sedan. Så självklart ökar skönhets patienterna lika som att man köper mer, av allt annat också.
  Kirurgerna är också mycket skickligare idag. Implantaten är bättre. Dessutom görs en ordentlig hälsogranskning och konsultation före op. Så risken att dö på operations bordet minskar hela tiden, det finns en betydligt större risk att dö i tex en trafikolycka…
  Så självklart är yngre mer öppna för att lägga sej under kniven än den äldre generationen.
  Kvinnor har haft komplex över sina kroppar sedan tidernas begynnelsen. Jag ser den exploderade feminismen som ett större problem än lite silikon för att höja självkänslan.

  • Intressant! Kan du berätta lite mer om resonemanget i din sista mening. Varför ser du feminismen som ett större problem än silikon? På vilket sätt då? Står de på något sätt emot varandra?

  • Ja, absolut är jag medveten om att det inte är något nytt fenomen. Men helt bra påminnelse.

   Och jo, komplex är tyvärr inte heller något nytt. Men vi löser ju inte det problemet med skönhetsoperationer.

   Och sedan måste du nog förklara det där sista mdd att du ser feminismen som ett större problem än lite silikon. För där ser jag ingen koppling. Utveckla gärna!

   Det som jag däremot inte alls hänger med i är det sista du säger; att

   • Vad jag menar med kopplingen med feminismen och silikonet är att det är just feminister som är så extremt emot det ytliga hos kvinnor. Att du ska duga och vara nöjd med den kvinna du fötts till. Att du inte ska ändra ditt yttre för omvälden. Dom feminister jag mött på är dom som är mest kritiska till att jag skulle ha fixat brösten för min egen skull, dom är övertygade om att det är för någon annan.

   • Jag är emot den utseendefixering som finns i dag, ja. Och jag tycker det är tråkigt att du säger ”att du ska duga och vara nöjd med den kvinna du fötts till” som om det var något negativt. Men det betyder faktiskt inte att jag dömer. Det betyder bara att jag tycker det är trist att utseendefixeringen är så stor. Tycker du alltså att det är en bra sak?

 3. Jag är 82:a & minns tillbaka när jag växte upp.Redan då jag var 8-9 år & lekte med min syster klädde vi ut oss i farmors alldeles för stora bikinis, vi fyllde dem med apelsiner ör äpplen & lekte att vi hade stora bröst. leken i sig var ju inte att vi hade stora bröst, det var mer en rekvisita.
  När man kom upp i åldern 12-13 lånade jag i smyg
  mammas bh & fyllde den med sockor för att se hur jag kommer att se ut när jag får bröst.
  Minns till och med mormor & hennes enorma bröst, tjickona som hon kallade dem.
  Menar med detta att jag inte på ngt sätt blev påverkad av media lr tv att vi skall se ut på ett visst sätt, jag drömde bara om den dagen jag skulle få bröst som mamma mormor & farmor. Bröst är ju det fina med att vara kvinna. Något vi har. Därför personligen är jag för op. Men det är skillnad ja när en som är 25 år säger de vill operera sig lr en som jag som är 34. (Har inga planer på op sj).
  & låt oss säga jag gör en op, då skulle det vara för mig sj. Inte för min man lr ngn annan.

  • Tack för din kommentar! Jag delar inte alls din upplevelse av barndomsdrömmen om bröst. Minns bara en besvikelse över att de tog så lång tid på sig att komma. Jag skulle helst vilja avdramatisera dem och hitta det fina i att vara kvinna i något annat.

 4. Håller helt med Fru Endlund där, förstår inte varför det är så stort himla halåå om just skönhetsoperationer idag.. men orsaken beror på feminismen som vuxit fram och som går på overdrive och anser det är dagens samhälle.. Ser ni liknelsen mellan att säga du har ”små” bröst eller säga det finns nått underliggande problem (dåligt självförtroende?) för att du vill skönhetsoperera dig? Båda sårar lika mycket. Vet flera damer som är över 30 med barn / familj som gärna skulle göra en skönhetsoperation men ekonomin sätter stop. Sluta larva er och låt folk bestämma över sin egen kropp.

  • Jag är jätteglad att du kommenterar! För vi verkar tänka helt olika här, hjälp mig gärna förstå.

   Är det alltså feminismen som är problemet? För att den skyller på dagens samhälle? Okej? Så är det alltså inte samhällets fel att vi är utseendefixerade till absurdum? Vems fel är det i så fall?

   Eller tycker det är en bra sak? Att vi har ett samhälle som ser på utseende på det här sättet?

   • Behöver också tillägga här att alla börjar inte se ”absurda” ut efter en skönhetsop.. alla vill inte ha bröst ala Pamela Anderson. Vilket många tycks tro. Brösten kan se helt ”normala” ut. Altså implantat finns i olika storlekar och former.

  • Det här handlar inte om att se ner på de som väljer att göra skönhetsoperationer eller ”inte låta dem göra vad de vill med sina kroppar”. Det viktiga är orsaken till att de väljer att göra så. Varför känner en så stor del av kvinnorna idag (för det är främst kvinnor) att deras kroppar inte ser ut på rätt sätt? Varför känner de sig så pass obekväma med sin egen kropp att de vill förändra den med hjälp av en operation? Det har alltid funnits kroppsideal, det är sant, men idag är idealen allt mer påtagliga för alla och envar där de syns i reklamer, tidningar och på många andra ställen.
   Feminism är viktigt. Det är viktigt att peka ut problem i samhället som missgynnar människor på basis av sådant de inte själva kan något åt, t.ex. kön eller etnicitet. Det faktum att människor blir upprörda över att de här problemen pekas ut visar på att feminism behövs.

 5. Bra skrivet! 🙂 Det är mycket med den lite yngre generationen (även om det även finns enstaka ur äldre generationer som också genomgått sådana operationer) som jag inte riktigt förstår mig på, jag börjar väl bli gammal och omodern… 😉 Men jag orkar inte lägga mig desto mera i hela debatten, blir mest trött av den (att folk ska hetsa upp sig så alldeles och att många har svårt att diskutera vänligt och sakligt) 😛

  • Rimlig reaktion. Jag försöker som vanligt förstå hur folk resonerar, speciellt de som resonerar helt annorlunda än jag. Men det är svårt ibland. Och just därför viktigt att försöka.

 6. Jag är bara 21 år men har nog alltid varit lite utanför allt vad gäller enligt mig ytliga saker såsom mode, smink och operationer, men nog känns det för mig ganska frustrerat också att många i min ålder och speciellt de som är två år yngre eller mer verkar koncentrera sig sååå mycket på sådant. Själv försöker jag ju leva hållbart och med mindre kemikalier, så jag handlar typ bara mina kläder på loppis och använder smink högst 5 ggr/ år, och ändå känns det nästan som att jag aldrig mått bättre, så där är jag åtminstone ett undantag från din ”25 och under” kommentar. 🙂

  • Jag tror det finns många undantag, säkert i båda grupperna. Fint att du redan som 21-åring orkar och vågar och vill ifrågasätta så mycket av det som vi håller på med bara av farten.

 7. Är själv 25 år och upplever den ”äldre generationen” mycket mer dömande mot andra, speciellt yngre. Så vad är då bättre, att vara dömande mot sig själv och egen kropp eller mot andra? Självklart behövs feminismen men man kan ju inte tro att världen och samhällets utveckling kommer stanna upp eller gå bakåt, eftersom allt annat än just det här området utvecklas hela tiden. Och att konstant fråga sig varför unga kvinnor vill operera sig, var de får idén ifrån? Men det borde väl alla förstå? Varför ens analysera? Okej du tycker det är sorgligt att det blivit såhär, tror du inte den ännu äldre generationen tycker att nåt som er generation gjort är sorgligt? Det har nog funnits så mycket shaming i kommentarerna på sånahär inlägg som ditt och T.ex. Linns, så ni kan inte heller precis skryta över att ni äldre är mer mogna och att ni inte dömer den enskilda individen, för det gör ni nog. Det är bara 5 år mellan 25 och 30, så SÅ mycket mer livserfarenhet har ni väl ändå inte. Dessutom att börja gå in på självfötroendet och säga att vi yngre är mer sönder på insidan, det behöver faktiskt inte ha nåt att göra alls med självfötroendet. ALLA vill ju inte ha meloner, en del kanske bara vill ha ha bröst som ser naturligt jämna och fylliga ut. Många vill alltså inte uppnå ett ”onaturligt ideal” som någon skrev nånstans.

  • Nu verkar det inte bara som om vi tycker olika, det verkar också som om några inte alls förstår vad jag tycker. Ser du skillnaden mellan att säga ”du gör fel” och att säga ”jag tycker det är sorgligt att du känner att du vill/måste/borde göra det”? Själv tycker jag skillnaden är enorm och helt avgörande.

   Det är trist att någon upplever mig som dömande när jag helt uppriktigt inte känner någon dom. Bara en sorg över ett samhälle som är så hårt och svårt och inte verkar bli bättre.

   Ser du alltså inte någon skillnad? Snälla svara, för jag vill så väldigt gärna förstå hur du tänker. Det känns som om jag blir helt missförstådd här.

 8. Som nån sa tidigare, så är ju inte skönhetsoperationer ett nytt fenonem. Nu verkar alla ha snöat in sej på just bröst, fast det är en väldigt liten del av den världen. Kanske det är så att alla enorma storlekar syns bäst? Då ska vi int glömma att det finns bröst opererade i små storlekar världen över också, men dom kanske inte syns på samma sätt. Är det lika dåligt eller är det bara hon som vill ha stora bröst som behöver hjälp med självförtroendet? Jag är intresserad över ifall ni som skriver att det INTE är okej med operationer har blivit mobbade nån gång för något specifikt på er kropp? Kanske det inte är så lätt att intala sej själv mer efter 10 år av mobbning för t.ex. en ”konstig” näsa att den duger som den är. Jag har själv fått höra enda sen jag kom in i puberteten att mina bröst är stora. Av kvinnor då, förstås. Men det får man aldrig heller tala om, för alla vill ju ha stora bröst. Kanske problemet inte ligger i hur man ser på sej själv, utan i hur man ser på andra.

  • Tack för din kommentar! Jag har aldrig sagt att det inte är okej med skönhetsoperationer. Jag har bara sagt att jag tycker det är sorgligt att så många anser sig behöva det. Eller ens vilja ha det. Ser du inte skillnaden?

   Och nej, brösten är förstås bara ett exempel.

   • Jo jag förstår skillnaden. Men det finns inga paralleller på dåligt självförtroende och skönhetsoperationer. En som satsar mycket på sitt utseende kanske också ”nöjer sej” med att bli sjuksköterska och inte läkare. Varför gör inte alla läkare det? För vissa har skönhet och mode nära om hjärtat medan andra har jobb och karriär. Andra har familj osv. Alla vill vi vara den bästa versionen av oss själva.
    Kan det vara så att ”den nya generationen” (på 5-10 år yngre än er) vågar ta mer för sej och är mindre rädda för vad andra ska tycka? Därför vågar man lägga sej under kniven och ändra på det man är missnöjd med. Jätte bra för er som inte är missnöjda med något, men jag vet att ni inte är många. Är man missnöjd i sitt förhållande så fixar man det eller gör slut. Är man missnöjd med sitt jobb så byter man. Förändring behöver inte alltid vara dåligt.

 9. Först av allt vill jag tacka dig för dina fantastiska inlägg: mycket modiga och belysande och tvingar en att tänka efter ordentligt. Jag är själv trettio +, har ammat tre barn. Största förändringen i kroppen efter det är en mage med överbliven hud och supersmå bröst som saknar form. Jag gick och närde tanken på op ett tag tills jag bestämde mig för följande: jag vill skapa en hälsosam kropp inifrån och låta kärlek. Inom mig gnistra mer i mina ögon än någon highlighter kan åstadkomma. Jag har också slutat säga till mig själv och andra att ‘du duger som du är’. För vi behöver inte DUGA. Vi behöver inte vara VACKRA. Vi ska bara vara. Och möta världen och våra medmänniskor med kärlek. Då kan vi förändra världen.

 10. Kvinna 25 skrev ”ALLA vill ju inte ha meloner, en del kanske bara vill ha ha bröst som ser naturligt jämna och fylliga ut. Många vill alltså inte uppnå ett “onaturligt ideal” som någon skrev nånstans.” Och då blir jag lite trött. Det är ju så sällan just de där jämna och fylliga tuttarna är naturliga. Det finns några få som är skapta så, men de flesta kvinnor har ojämna bröst och är de fylliga så är de det en viss tid i livet. Det är DET som är naturligt, att dina bröst/din näsa/dina ögonlock/dina skinkor/dina läppar är just dina och inte som du fått dem fixade.
  Det gör mig så ledsen att någon upplever att invasiva operationer behövs för att höja självförtroendet. Du är ju så fin som du är, vännen!

 11. Amanda du är bra på att skriva! Jag gjorde en gång en mental träning. Varje morgon när jag steg upp och tittade mig i spegel sa jag ‘jag älskar dig’ till mig själv. När detta pågått tillräckligt länge hände något inne i mig och plötsligt var jag befriad från all självkritik. Plötsligt älskade jag mig själv och tyckte att jag t.o.m. Var vacker. Världens billigaste skönhetsoperation. Fortfarande hålls känslan kvar. Den är stark när den väl infinner sig. Efter det är det inte så stor skillnad vad dom sker utanför, för inuti vet jag ju…att jag älskar mig själv och skulle aldrig vilja skapa onödigt lidande åt min kropp. That’s love!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s