Du blir lurad hela tiden

Naiv. I en värld som hyllar kritiskt tänkande till skyarna framställs den egenskapen ibland som människans fulaste och skamligaste. Som om det är de blåögda och godtrogna som skadar världen och mänskligheten mest. Som om det är cynism och kallhet vi behöver mer av. 

Jag läser reportaget om Ahmed och känner tusen saker. Och absolut ingen av dem är att jag faktiskt borde ifrågasätta hans berättelse och inte alltid vara en lättlurad nordbo, vilket några kommentarer lyfter fram. Dessutom som om det var av omsorg om mig och det här samhället som är vårt gemensamma. Medan det ju nog egentligen är av motsatsen till omsorg om Ahmed och de som delar hans berättelse. 

Tänk om du har rätt, du som kommenterar och vill att jag ska vara mindre naiv? Ja, det kan ju faktiskt hända. Det kan ju hända — även om jag inte tror det — att det är jag som blir lurad av Ahmeds berättelse, men inte ens om så skulle vara fallet vill jag ha din inställning till människor, liv, värld eller något annat. 

Det är sant att den naiva blir lurad ibland. Men lika sant är att den cyniska blir lurad hela tiden. Du som alltid ser konspirationer och falska berättelser, du som bevittnar allt och alla omkring dig med misstänksamhet först – du blir lurad hela tiden. Lurad på livet. 

Den som vågar tro, hoppas och älska blir slagen till marken ibland. Den som aldrig vågar lever ett slaget liv. 

Valet är inte svårt. Valet finns ju inte ens.

img_2574

2 reaktioner på ”Du blir lurad hela tiden

  1. Åh vad du skriver fint! Du är så klok. Jag brukar tänka att de som haft dig som lärare säkert blir härliga vuxna som lärt sig att respektera andra även om man ibland tycker olika. De är de där som blir framtidens rättvisa chefer, inspirerande lärare, omtänksamma läkare m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s