Vems respekt vill du ha?

Det sägs ju ibland att män hellre blir respekterade än älskade. Jag tar inte ställning till om det är sant och/eller sunt men jag tänker att det kanske är orsaken till att män upplever kvinnans brist på respekt (som vi pratade om i går) som det ultimata sveket. 

En del av lösningen är förstås att kvinnan tolkar sin man generöst. Fokuserar på det han gör och visar att hon uppskattar det. Förstås. 

Men lika förstås är en del av lösningen att mannen funderar på var han egentligen eftersträvar respekt. Jag är nämligen inte helt säker på att kvinnan nödvändigtvis respekterar exakt samma egenskaper som chefen, kollegerna  och fotbollskompisarna gör. Och om mannen jobbar stenhårt på att vinna alla de andras respekt kan det hända att han helt enkelt inte orkar vinna kvinnans. Också.

Och då är ju den där bristen på respekt inte så svår att förstå. 

Peoblemet är att du ju inte kan bestämma vad en annan människa ska respektera. Om det är hennes respekt du vill ha måste du ju fråga henne vad hon respekterar, om det du nu håller på med inte verkar fungera. Men i så fall tar du förstås risken att du får ett svar som du egentligen inte vill ha. För det kan ju hända att hon respekterar helt andra saker än de saker som du jagar respekt för.

Jag tror helt enkelt att vi skördar respekt där vi sår den. Och jag tror att ingen av oss kan behaga alla. Ibland måste vi bara välja vems respekt som är viktigast för oss och sträva efter att vinna just den. Ibland rentav på bekostnad av att vinna de andras.

Och ibland kan det faktiskt betyda att kavla upp ärmarna på hemmaplan. Människor som klarar av att vara företagsledare med hundratals anställda klarar av att komma ihåg att gympaväskan ska med på onsdag. Punkt.

Och om de faktiskt inte klarar av det efter arbetsdagens slut så kanske det beror på att jobbet är för krävande och inte på att frun och barnen är det. Det är i slutändan de senare som är oåterkalleliga. Deras kärlek och respekt som är de verkliga must win battles. Punkt.

  
Den här mannen. Älskad och respekterad. Jag menar: varför välja? Älskad för att han är världens bästa man och pappa. Respekterad för att han vågar vara just det i en värld som vill få honom att tro att vägen till respekt går via en massa andra saker.
P.S Jag hittade en intressant fråga. Riktad till män. Would you rather be respected/admired by all men or loved/desired by all women? Svaren hittar du här

Hur skulle du svara?

2 reaktioner på ”Vems respekt vill du ha?

  1. Jag tror också att männen i dessa relationer där ”kvinnan bara gnäller” ofta glömmer bort just skillnaden mellan respekten och kärleken. En kvinna älskar sin man oavsett, men ibland blir hon trött på att aldrig få någon respons, hjälp, uppmärksamhet eller gentjänst. Men hon hoppas, hon hoppas så innerligt på förändring och älskar ändå. Men männen är kanske i detta fall blinda för den outgrundliga kärleken och ser bara det trött, ”gnälliga”, den förlorade respekten. Om det är som det sägs, att de värderar respekten högre än kärleken – är det kanske inte så konstigt att de lever i gnälliga förhållanden, blinda för den kärlek som finns, och kunde finnas ännu mera i just den parrelationen, om alla bara satte sig ner, såg dig själva i ögonen, började kommunicera och ändra perspektiv. Ja, ungefär så.

    Du skriver så bra, hela tiden alltså. Du borde ha en egen tidning och ALLA borde verkligen läsa den!

    • Jag håller med dig. Det finns ju oftast en massa besvikelse och sorg bakom gnällighet och tjat och jag tycker att vi kanske förminskar genuin smärta genom att prata som många pratar nu.

      Tack för tipset om egen tidning! Ett av de galnaste förslag jag fått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s