Värnplikt och graviditet

I dag pratar vi värnplikt. Och om den finländska värnplikten ska vara könsneutral eller inte. 

Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka. Spontant tycker jag att vårt försvar har större problem än huruvida det är könsneutralt eller inte och jag tror egentligen inte att de problemen blir lösta av att också halvmotiverade nittonåriga kvinnor invaderar våra militära förläggningar. Men det är bra att frågan diskuteras. 

Däremot är det helt onödigt att hävda att det här är den fråga som jämställdhetsförespråkarna verkligen borde ta sig an. Som en direkt kritik mot och ett förlöjligande av de frågor som jämställdhetskampen de facto tar sig an. Vem som gör militärtjänst är på inget sätt en mer relevant fråga än lika löner, föräldraledigheter, sexualbrott och snäva könsroller. Nej, militärtjänsten är faktiskt en mindre relevant fråga än alla de för jämställdheten. Vågar jag helt kallt påstå utan att blinka. 

Inte heller kan jag förstå det här med att barnafödande tas in i diskussionen som ett argument. Att kvinnor gör sin värnplikt varje gång hon är gravid känns som något man sa på 40-talet och småskrattade åt, inte som något man säger på fullt allvar 2016. 

Jag tror att vårt försvar vinner på att ha utbildat de mest lämpade. Och jag är övertygad om att det finns många kvinnor bland de mest lämpade. Och många män. Att utgå från att de mest lämpade uteslutande är män är att utgå för snävt. Men att säga att man inte får förespråka delad föräldraledighet om man inte förespråkar delad värnplikt är också snävt. Och att säga att den som föder barn gär värnplikt är bara underligt.

Advertisements

One thought on “Värnplikt och graviditet

  1. “Nej, militärtjänsten är faktiskt en mindre relevant fråga än alla de för jämställdheten. Vågar jag helt kallt påstå utan att blinka. ”
    Skulle du kunna utveckla vidare? Varför är den det? Jag påstår inte att fallet inte skulle vara så, utan jag är genuint nyfiken på hur “ni kvinnor” ser på det. Och när det pratas så mycket som ojämlikhet i samhället så är jag fundersam på varför det blåser så tyst kring en sådan grej som armén, som är allt annat än jämlikt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s