En osminkad verklighet

– Vad gör du? 

Sexåringen tittar på mig med de största av ögon. Jag, mycket medveten om vad jag gör, blir plötsligt totalt omedveten om hur jag ska svara. För jag känner sexåringen och vet vart samtalet kommer att föras.

– Jag rakar benen, säger jag.

Det är inte min egen sexåring som frågar. Det är min mans systers. Och jag känner ett ansvar för att svara rätt. På den där frågan som inte kommit ännu men som kommer just precis då:

– Varför det? 

Och ja. Vad svarar man på det när en sexåring frågar? Hur förklarar man det fiendeskap som finns mellan en själv och de knappt synliga hårstrån som bebor ens ben? Det fiendeskap som får en att hantera benen med ett verktyg som ju faktiskt kan döda?

Det är ju lite svårt. Det där med att dina fjun, du sexåriga lilla själ, är finast i världen medan mina bara måste bort.

Jag har ingen aning om vad jag sa. Knappast något som någon broderat på någon tavla.

Men jag har tänkt mycket. På varför. Och hur jag motiverar mitt varför. För mig själv och andra. Jag har inget svar, men jag tänker och det är en bra början. 

Min egen sexåring som numera är sjuåring har aldrig frågat om hår på ben. Men nog om smink. Och det känns därför viktigt, lite fånigt viktigt, att åtminstone ibland möta världen helt utan smink. Inte bata hemmadagar utan också arbetsdagar. Jag strävar efter att en dag i veckan möta mina elever och mina vänner och alla andra jag råkar träffa den dagen utan smink. För jag vill inte vara beroende. Jag vill visa att det går och att det viktiga aldrig hänger på hur mitt ansikte ser ut. 

  
Hon och jag. I vår osminkade verklighet. Fotograferade av henne som fotograferar oss mest.

Advertisements

One thought on “En osminkad verklighet

  1. Precis så tänker jag om allt sådant, att varför? Vi är ju skapade till Guds avbild och fina som vi är, behöver det ändras? Flickor som växer upp idag måste ha det ganska svårt, hur ska de kunna ta till sig att de är fina som de är om de ska prydas på alla vis från små och sen berömmas över hur fina de är.. Bara mina tankar detta, inget dömande..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s