Grönare gräs

Hon fick barn samtidigt som jag. Vi blev mammor under första halvan av 2008. Vår föräldraresa började samtidigt. Och den började på samma sätt. 

Men sedan hände något.

Sedan jag blev mamma har jag jobbat sex och ett halvt år (med undantag för fem föräldraledighetsmånader då Arvid föddes). Sedan hon blev mamma har hon jobbat ett knappt år. Vår föräldraresa må ha börjat på samma sätt, men den fortsatte verkligen inte så. 

Jag tänker ibland att vårt föräldraskap nog ser väldigt olika ut. Att säga att hon är 100% mamma och jag bara 50 % är fel. Det finns inga halva föräldrar, också den förälder dom jobbar heltid är förälder heltid. Men onekligen så är hennes fokus mindre splittrat och hon har ju betydligt fler timmar med barnen på sitt mammakonto än jag har på mitt. Och det kan jag sörja.

Men att kunna sörja betyder inte detsamma som att ångra. Jag har aldrig ångrat mitt val, inte ens när jag träffat människor som verkligen försökt få mig att göra det. Visst fanns det alternativ, men det fanns egentligen inga alternativ som jag med glädje och frid hade kunnat leva med. 

Trots att jag vet att det val jag gjort var det bästa för mig så kan hennes gräs ibland te sig så väldigt grönt i jämförelse med det här gräset som jag själv lever med. Å andra sidan kan hon säkert tänka exakt samma sak när hon sneglar över staketet på mitt gräs.

I slutändan är vi ändå vissa om att det gräs vi har är det gräs vi helst ville ha. Bådas gräsmattor har grönare och mindre gröna partier. Som alla andras gräsmattor. Jag kan glädja mig över det gröna i hennes, hon över det gröna i min. 

Att vi har valt helt olika vägar och anser att vi själva valt rätt behöver inte betyda att vi tycker att den andra valt fel. 

Så enkelt kan det vara ibland.

20121104-122854.jpg
Jag under en av mina ganska få hemmamammadagar. Och under en av mina ganska många sönderblonderade dagar.

Advertisements

One thought on “Grönare gräs

  1. Så sant Amanda. Som så ofta slår du huvudet på spiken, eller iallafall huvudet på min spik, eller tja, du förstår kanske hur jag menar. Jag menar alltså att jag håller med. Att vi alla har mer och mindre grönt gräs men det är okej, för vi behöver inte värdera andra. Varken på någon grönhetsskala eller någon annan rätt/fel skala. Alla är vi föräldrar på vårt vis och att vara är det viktigaste, att vara med hjärtat och sen behöver vi inte värdera hur vi är, eller grannen, eller vännen osv. Tack för ett fint inlägg, just det jag behövde läsa idag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s