Död inombords

Den som inte gråter på lågstadiejulfest är död inombords. Jag vet att det kan låta hårt, men stundvis är sanningen just så hård. 

Själv grät jag typ sex gånger på kvällens fest. Mycket negativt kan man säga om mig, men levande på insidan är jag i allra högsta grad. Ibland för levande. 

Jag grät för att jag själv hoppas så otroligt mycket på Jesusbarnet i jultablån och allt det Han skulle komma att bli. Och för att jag så innerligt önskar världen den frid som änglarna sjunger om. För att de flesta av oss säkert hoppas på mirakel, också de av oss som egentligen avfärdar dem med bestämdhet. 

Men jag grät också för att jag minns så väl också de mindre roliga delarna av barndomen. Jag minns den där självmedvetenheten som gjorde att man aldrig riktigt kunde slappna av, den som kommer krypande någon gång när man är barn och som sedan håller en i sitt grepp tills man blir vuxen. 

Jag minns de där komplicerade relationerna. Det sociala spelet. Att inte kunna välja de människor som är ens vardag men att inte heller speciellt lätt kunna välja några andra heller. Den utsatthet som finns i att klasskamrater är klasskamrater också fast de inte är kamrater alls. 
Jag minns den något förlorade julstämningen som var större än liver när jag var ett lågstadiebsrn. Julstämningen som tyvärr verkar bli mindre magisk för varje år som går, men som faktiskt kan bli lite mer påtaglig om man går via ett barn med juletindrande blick. 

Ikväll gick jag via hundra barns blickar och julstämningen fick sig en rejäl knuff framåt. 

  

Advertisements

3 thoughts on “Död inombords

  1. Nu kommer jag med en märklig kommentar, men råkar du vems tyg det är på din klänning? Köpte en med liknande tyg på en second hand-affär i fjol, men vet inte alls vems klänningen eller tyget är, så är naturligtvis nyfiken.

  2. Så bra inlägg, jag gråter nästan när jag läser det. Så bra beskrivet om varför man gråter på sådana där tillställningar. Igenkänningsfaktor max! H. En som storpjulade sig genom sommarteatrarna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s