Dawkins och jag

Så läste jag då Illusionen om Gud. Det tog inte många sidor för mig att inse att jag ju inte direkt tillhör målgruppen: ateister som vill våga komma ut ur skåpet. Inte heller tog det länge för mig att inse att jag kommer att vara idiotförklarad av Dawkins om jag inte blivit omvänd till ateismen efter att ha läst boken. 

So be it. Jag är inte omvänd. Istället är jag officiellt idiotförklarad av Dawkins och oförskämt nöjd med att vara det. Ingenting som han sa eller skrev fick mig att ens vackla i min tro. Att säga att han och jag ställer olika frågor är att säga för lite. Vi verkar inte ens ställa våra frågor i eller kring samma värld.

Och hur ska man kunna mötas då? 

Egentligen är det ju omöjligt. Vi kan inte mötas som livsåskådningsåsikter. Som sådana kan vi egentligen bara krocka. Men som människor har vi alla möjligheter om vi bara vill och vågar. Kanske vi kunde prata om böcker vi båda läst, filmer vi båda sett eller artister ingen av oss hört. Kanske vi kunde tala om vänskap, kärlek och föräldraskap. Om besvikelser, oro och sorg. Jag skulle vilja prata om hur provocerad och upprörd jag blev av att läsa om de hatmeddelanden och dödshot han fått till följd av den kritik han riktat mot den religion som jag är en del av. I allt det där kunde vi mötas. I det där kan ju alla människor mötas. 

Vi kan inte båda ha rätt. Vi behöver verkligen inte vara överens. Men vi kan respektera varandra och varandras sätt att se på världen. Tycker jag, alltså. Om jag förstod honom rätt var han rätt ointresserad av att respektera mig och min tro. Men det får stå för honom.

När jag stänger boken känns det fortfarande som om den aldrig handlade om mig. Jag skulle ju aldrig någonsin sätta eld på sjukhus som utför aborter eller försvara mord på läkare som gör samma sak. Inte heller skulle jag hota Dawkins eller någon annan med helvetet om de tror annorlunda än jag. Ändå handlar det ju om mig och det får mig att tänka att Dawkins uppfattning om tro och troende ändå är rätt smal och att han kanske inte har hela bilden av det som han avfärdar. Men det får stå för mig. 

Jag vet inte mer nu än jag visste innan. Jag tror inte mindre nu än jag trodde innan. 

Men jag tror fortfarande på möten också där möten ter sig omöjliga. Och ett steg på dem vägen tog jag. Och steg på den vägen är alltid hemåt. 

IMG_1987

Advertisements

6 thoughts on “Dawkins och jag

 1. Blir så glad av att läsa hur du tänker. Sådär borde alla religionsfantatiker och -motståndare resonera; se var och hur man kan mötas istället för att ställa sig in på att övertyga nån att tycka lika som en själv. Ingen kan veta nånting om Gud eller varför vi är här ändå, så varför inte enas över nåt annat tema.

  • Tack för din kommentar! Jag blir mindre och mindre intresserad av att övertyga den som inte vill låta sig övertygas. Jag tror att min tro är svaret, precis som alla andra tror att deras är. Men att komma med svar på frågor som ingen ställt har aldrig visat sig vara enbart väg.

 2. Jag har nog sagt det förr, men jag ger mig själv rätten att upprepa mig; Din ödmjuka inställning är beundransvärd. Du gör det lättare för mig som icke-troende att våga närma mig kristna och kristendomen (och alla andra religioner och människor också för den delen).. Tack för att du skriver.

 3. Hej!

  Tack för ditt blogginlägg. Jag har funderat på liknande saker. Jag läste Illusionen om Gud och den boken gav mig inspiration. En del teman var sådana som jag har grubblat över. Detta betyder inte att jag håller med allt som han skriver – boken öppnade upp mina tankar lite mer.

  Att dra alla religioner/trosföreställningar under samma ksm är inte så bra tycker jag. Det verkar vara ett försök att hitta en enkel lösning till ett mångfacetterat “problem(?)”.

  Jag ska fortsätta att läsa dina inspirerande blogginlägg. Ha det bra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s