Ett barn till

Man behöver inte vara någon texttolkare av rang för att kunna uttyda mellan raderna i min blogg att vår son är en prövning just nu. Världens gulligaste prövning men likväl en prövning. Om du tillhör den skaran som tror att trotsålder existerar bara i teorin kan jag välkomna dig till ett omvälvande studiebesök hemma hos oss. Du lär få ompröva din inställning till exempel vid avfärd till dagis. Eller vid läggdags. Eller tandborstning. Eller måltider. Eller bad. Eller städning. Eller… Ja. Ni fattar.

Dagligen får Fredrik och jag otaliga gratischanser att växa i tålamod, storsinthet, flexibilitet, uthållighet, bestämdhet, konsekvens och lugn. Dagligen växer vi tyvärr inte alls i allt detta, vissa dagar krymper vi. Men vi gör så gott vi kan och vissa dagar kan vi faktiskt helhjärtat dunka varandra i ryggen när en storm ridits ut och gå rakryggade ur den striden. Tänka att vi växte just där och då. Hinna andas, men oftast bara en halv gång, innan nästa strid kommer. Den är alltid för nära, den där nästa striden.

I mina svagaste stunder tänker jag att jag aldrig någonsin vill gå igenom en trotsålder igen. Aldrig. Aldrig som i att jag faktiskt inte vill ha flera barn om trotsåldern kommer på köpet – och det gör den ju. Aldrig som i att det omöjligt kan vara värt det.Jag har tänkt samma sak vid några andra tillfällen också i Arvids liv. Som när Arvid började skötas hemma av vår privata dagvårdare och det gick uruselt till en början. Som när jag var ensam förälder flera sommarveckor den där sommaren före han skulle fylla två och han ville precis allt och kunde alldeles för mycket men var totalt opålitlig. Som när han hade en jättesvag dagisstart nu på hösten som fick mig att gråta varje dag. Som när han somnade tjugo över tio i tisdags och kvart över elva i går och vem vet när i dag.

Förnuftsmässigt kan jag nog inte välja ett barn till. Jag är alldeles för dålig på alldeles för mycket.

Samtidigt har jag aldrig varit en speciellt förnuftsstyrd människa när det kommer till det viktiga i livet och dit hör ju barn i allra högsta grad. Att välja ett barn till är stort men att välja bort ett barn till är minst lika stort.

För till och med nu är han det bästa som finns. Han är så sjukt festlig och skön och rolig och mysig och härlig och innerlig. Han är vår och vi är så glada att han finns. Och om vi någon gång får bli ännu fler kommer den där nya ju också att vara vår och fylla oss med en enorm glädje. Vad förnuftet än säger nu.

IMG_1980

Advertisements

2 thoughts on “Ett barn till

  1. Vill tipsa dig om något som faktiskt hjälpt mig med tvillingar i samma ålder som ditt barn: http://petrakrantzlindgren.se/2012/03/05/fem-tips-till-dig-som-har-trotsiga-barn/

    Det har hjälpt mig att inte se det som någon fas som barnen måste gå igenom utan istället se det som ett uttryck för behov av självständighet, ansvar, att vara duglig, kapabel och kompetent. Jag ser det nu som att barnen behöver få utrymme att växa och utvecklas istället, de behöver att jag möter dem och att vi jobbar tillsammans, inte mot varann. Kämpa på! Alla har vi sämre och bättre dagar och gör så gott vi kan.

    Och annat om “trots”: http://petrakrantzlindgren.se/tag/trots/

  2. Jag brukar se de perioderna som utvecklingsfas. Själva ordet trots är så negativt, men kan jag tänka att mitt barn just numer inne i en utvecklingsfas och att det är helt fullt med nya känslor i hennes huvud, så blir mitt tålamod och min förståelse större.

    Jag tror för övrigt inte att man behöver vara bra på så himla mycket bara för att vara förälder. Bara man är bra på det som är viktigt så tror jag att det ordnar sig.
    Ge kärlek, förståelse, stöd, glädje och lite ramar 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s