En främmande människas selfies

Hon har 273 000 följare på instagram. När hon publicerar en bild gillar tjugotusen människor och hundratals kommenterar. Hon är femton år ung och finlandssvensk.

Det är så galet. På så många sätt så galet. 273 000. Den siffran begriper jag inte. När jag var femton tyckte jag att min högstadieskola med femhundra elever var enorm. På gränsen till för stor. Att dagligen på något sätt vara i kontakt med folket där kändes rätt massivt. Jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att som femtonåring dagligen på något sätt vara i kontakt med hundratusentals.

Ibland känner jag mig gammal. Och i mötet med instafenomenet ovan känner jag att ålderdomen obönhörligt hunnit ikapp. För jag fattar inte riktigt. Obsevera: att jag inte fattar betyder inte att jag fördömer eller förkastar eller föraktar. Det betyder bara just precis att jag inte förstår.

Jag är ju själv en människa som tycker om sociala medier, men när jag kollar igenom flickans flöde på instagram ser jag egentligen bara selfies. Och att välja att följa en främmande människas selfies övergår på något sätt mitt förstånd. Jag är ju den första att förstå att man kan vilja läsa främmande människors välskrivna texter. Jag kan också förstå att man kan vilja se främmande människors stilsäkra outfits eller helt fantastiskt artistiska bilder. Men att vilja se en främmande människas selfies… Hur vacker hon än är – och det är hon – så förstår jag inte riktigt. Och jag känner mig lite gammal.

Tanken på att Ingrid om tio år skulle ha hundratusen följare på sociala medier är en märklig tanke. Och kanske lite skrämmande. Kan en femtonåring greppa så många människor? Kan någon av oss? Hur skulle du reagera om det var din tonåring?

Samtidigt som jag inte riktigt fattar och samtidigt som jag kan tycka att det känns lite skrämmande så tycker jag mest bara att det är så ofantligt tufft och roligt och häftigt att unga flickor är kungar på sociala medier. Att de mest lästa bloggarna här är skrivna av unga kvinnor. Att du som femtonårig flicka i lilla Svenskfinland kan bli kändis på instagram. Sociala medier är tydligen en arena med lite andra spelregler. Och sådana arenor behövs. Verkligen.

Och ändå. Så fattar jag inte riktigt. Men igen: jag är helt medveten om att felet kan sitta helt och hållet i mig. Du får gärna fatta mer än jag. Berätta gärna vad det är du fattar i så fall. Eller bekräfta mig i min oförmåga att fatta så att jag känner mig mindre ensam där.

IMG_2402

Jag bildsätter med det som för dig kan vara en främmande människas selfie. Ibland har jag nämligen självdistans. Och ibland har jag blåa halsband.

Advertisements

2 thoughts on “En främmande människas selfies

  1. Jag hade hoppats på en hel massa upplysande kommentarer här. För jag förstår inte heller. Men så är jag ju nog väldigt mycket medelålders också…

  2. Jag följer denna tjej och är själv i samma ålder. Hon är nog allmänt känd av vår generation. Varför jag själv följer henne vet jag inte. Man kan ju jämföra henne lite med Benjamin Peltonen, också en person som blev känd för sitt utseende… Tycker det har blivit lite overhyped!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s