Dåliga julkalendrar och dåliga föräldrar 

I princip avskyr jag leksakskalendrar. I princip tycker jag att en chokladbit eller en pappersbild faktiskt duger mer än väl på andra sidan luckan, och jag anser i princip att barn i dag kräver mer bara för att vi vuxna ger dem möjlighet att göra det. 

Jag är ju långt ifrån ensam om att tycka så. Ingen hyllar leksakskalendrar, att göra det är att kapitulera inför konsumtionshysterin och dessutom stå för att man gör det. Och jag beundrar alla de föräldrar som faktiskt lever som de lär. De som bojkottar leksakerna och istället skapar egna kalendrar som bjuder barnen på upplevelser och kvalitetstid och inte på massproducerat plastskräp. 

Själv lever jag inte alltid som jag lär. Tyvärr. Ibland gör jag våld på mina principer. Jag är – åtminstone än så länge – inte en bättre människa än så. Och när det kommer till julkalendrar har jag uppenbarligen kastat ut mina principer genom fönstret. Ett år hade Ingrid en muminkalender och de senaste tre åren har hon inlett sina decembermorgnar med ett legobygge.

Och jag bara vägrar ha dåligt samvete och känna mig som en dålig förälder för att vi har kört på legokalender. Inte heller tänker jag känna mig dålig för att mina barn aldrig fått ha en spännande eller ens en ospännande upplevelsekalender. Inte ens om det är så att jag köpt mig fri. 

I år kör vi någon slags kompromiss hos oss. Vi är föräldrar som varken orkar eller vill göra upplevelsekalendrar men också föräldrar som i år inte vill köpa leksakskalendrar (för egentligen tycker vi ju inte om dem och i år skulle vi dessutom tvingas ha två). Så i år har vi en julkalender med pixi-böcker. Varje dag får vi en ny liten bok att läsa tillsammans i väntan på julen. Om det går lika dåligt som i dag att ha en kalender på två barn lär jag ångra mig bittert redan när självständighetsdagen kommer. Det kan bara bli bättre, om vi säger så.

  
Om jag i år igen är en lat och materialistisk förälder som har köpt mig fri från en upplevelsekalender? Kanske. Antagligen. Men inför litteraturen kapitulerar jag gärna. 

Och jo. Arvid har en ny frisyr. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s