Jag vill inte veta

Om du en gång har sovit i Beach house-lakan kan du inte sova i något annat, skrev en bloggare en gång.

Jag är inte dummare än att jag förstår att det var sagt för lakanens bästa, men jag kan inte låta bli att tycka att det låter jobbigt. Jag ryggar faktiskt tillbaka lite. Påslakan som kostar 139 euro per set? Och som dessutom kommer med priset att inga andra sängkläder längre duger sedan? 

Nej tack.

Ja,men du förstår inte hur sköna de här lakanen är. Det finns liksom en helt ny nivå av mjukhet som man aldrig anade, säger någon kanske då. Kanske bloggaren. Kanske du.

Och nej, det kan väl hända. Men stundvis är ovisshet en välsignelse utan dess like. Det här är en sådan stund. Jag vill inte veta att det finns lakan som skulle få mina nuvarande sängkläder att gömma sig av skam. Jag vill inte heller veta hur snabbt 5G-nät är, för jag orkar inte begära mer än det 3G jag har. Eller hur smidig den nyaste telefonen är, för jag är ju egentligen nöjd med den som tjänat mig väl i två år. Jag vill inte veta att det finns en massa saker som är bättre och snabbare och starkare och snyggare än de jag har, för jag jobbar hellre på att vara nöjd med de grejer som redan finns. 

Jag är ju en vän av kunskap. Men när kunskapen handlar om nya produkter som man borde vilja ha och som bara föder nya krav och behov är jag rörande ointresserad. 

Att jag ibland sover dåligt på nätterna beror ju inte på att mina lakan är för billiga. Det beror på att jag somnar för sent på kvällarna, ibland blir väckt på nätterna och har en treåring som kör igång dagarna tidigare än jag egentligen vill. Sedan när Beach House kan erbjuda en lösning på allt det är jag kanske intresserad. 

Så länge de bara erbjuder ett behov jag inte visste att jag hade håller jag mig långt borta. 

Jag misstänker nämligen att en av orsakerna till att vi är mindre lyckliga än vi är är att vi har svårare än någonsin att skilja på vad vi behöver och vad vi bara vill ha. 

Och jag vill försöka lära mig den skillnaden.

(Sedan vill jag understryka att det här bara är ett exempel på ett fenomen som irriterar mig. Jag tror helt enkelt inte på att alltid ha det bästa av allt. Om du väljer att ha de bästa av lakan är det naturligtvis helt okej, men jag hoppas du väljer bort det bästa på något annat område. Jag tror helt enkelt det gör oss gott att ibland välja bort det som världen fått oss att tro att är vår rättighet. Vi har ju egentligen så otroligt få och små rättigheter.)

  
I dessa lakan sov jag hyfsat bra i natt. En sjua på skolvitsordsskala. Ingen av orsakerna till det vitsordet hade kvalitetslakan hjälpt mig med.

14 reaktioner på ”Jag vill inte veta

 1. Då vill jag göra reklam för de allra billigaste lakan du hittar vid Ikea. De som ibland är helt slut, de är så billiga. Skönaste lakan som funnits i min säng! Så ibland kan det bästa vara något oväntat ☺

 2. Vi har nog större problem idag i världen än att diskutera vika lakan som är bäst. Många, många har inga lakan alls.

  • Så är det, tyvärr. Samtidigt måste jag poängtera att jag kanske har vunnit den hör lakanstriden, men att det finns många andra strider som jag inte alls klarar av. Jag är långt ifrån färdig.

 3. Vill börja med att tacka för många fina texter, du är en sann inspiratör, med dina texter får du en att stanna upp och tänka efter.
  Det du skriver ovan stämmer så bra, alltför många människor har nuförtiden en ständig strävan efter något bättre, de är aldrig nöjda. Detta är något jag medvetet försöker undvika och egentligen är det inte så svårt. Så länge saker och ting fungerar är jag nöjd, det spelar ingen roll om det är fel märke, färg eller årsmodell, allt blir ju förr eller senare ”gammalt och omodernt” ändå. Jag blir matt av tanken på att så många strävar efter lyckan eller känslan av att vara lycklig genom alla dessa materiella ting, i det långa loppet har det bara motsatt effekt. Så tror jag.

  • Tack för din kommentar! Jag tror precis som du. Ett bra första steg är att erkänna för sig själv att man inte behöver så mycket men vill ha en hel del. Och förtydliga skillnaden.

 4. Jag är helt med dig där! Jag försöker också medvetet välja bort sånt som jag vet att kommer att skapa onödiga behov. Men jag tycker det är viktigt att titta på vilka behov som gömmer sig bakom våra begär. Vad är det vi försöker lösa genom att konsumera egentligen? Ensamhet, brist på självacceptans, en outhärdlig vardag? DÄR finns ju verkliga behov som kan mötas på en massa andra sätt än genom konsumtion!

 5. Efter att nyligen ha läst en bok av Yeonmi Park, en ung nordkoreansk flicka som lyckades fly den fruktansvärda kommunistdiktaturen, kommer jag att VARJE DAG, RESTEN AV MITT LIV, uppskatta allt det fina jag har. Rekommenderas!

 6. Har ett stycke beach house lakan.. och resten bl.a. ikea, h&m, pentik, finlayson m.m. Jaa.. Beach house lakanet är mjukt, men att det inte skulle gå å sova i nått annat efter det är nog en överdrift! Ikeas går absolut lika bra, fortfarande..

 7. Du har så rätt! Jag beundrar din förmåga att sätta ord på företeelser, dina analyser av fin värld och din klokhet. Du är så vis! Och har en otrolig förmåga att få ner det till skrift. Håller med ovanstående – du är en sann inspiratör! Du om någon borde få skriva kolumner på tex sevendays.

 8. Jag har alltför dålig koll på märket och vet inte hur beach house tillverkar sina lakan, men jag köper nog hellre de lakanen om de är hållbara och etiskt tillverkade än lakan från en lågpris-kedja där kvaliteten och framställningen kanske inte är den bästa. Jag håller med dig i väldigt mycket av din text och det är viktigt att vi tänker igenom vad vi egentligen behöver. Men då vi väl behöver något (eller t.o.m. bara vill ha något nytt i garderoben) så borde vi tänka långsiktigt med också det köpet. Bra kvalitet, tidlös design, och sådant som framställts hälsosamt och säkert är faktorer som borde finnas i åtanke. Fast det är nog ett helt annat inlägg. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s