Vad är det för fel på oss?

I dag kan vi läsa om hot. Om dagliga hot mot Li Andersson. Och om dödshot mot en sannfinländsk politiker som basar för en flyktingförläggning och ses som en svikare. 

Jag förstår absolut ingenting. Vad är det för fel på oss människor? 

Naturligtvis är det långt mellan näthot om våld och faktiskt våld. Jag hoppas och tror att inte ens en bråkdel av dem som sturskt hotar med våldtäkt faktiskt skulle våldta, men nog är det ju skrämmande och märkligt att hotretoriken finns så nära till hands för så många. Det borde ju faktiskt vara långt också mellan att tycka att en person har en dålig åsikt och att dödshota den.

Jag tänker igen att jag i sanning lever i en bubbla. Jag inbillar mig att ingen jag känner någonsin skulle formulera en mening som “du borde våldtas” eller “hoppas dina barn dör”. Jag är så tacksam över att få leva i en bubbla där sådana uttryck känns som hämtade ur en skum film.

Men vad ska vi göra? Ta avstånd, förstås. Välja andra vägar, förstås. 

Men allt det väger så löjligt lätt i jämförelse med att människor faktiskt sänder anonyma hot om våld och död. 

Och ändå är det löjligt lätta det enda och bästa vi kan göra. Svara med ljus. Svara med hopp. Svara med kärlek. Att vända andra kinden till handlar inte i första hand om att be om ännu ett slag utan om att aktivt välja att inte slå tillbaka. 

Advertisements

One thought on “Vad är det för fel på oss?

  1. Jag blev så ledsen när jag lyssnade på Skavlan som påstod att finländare var rasister. Tror du att de är det i större utsträckning än vi här i Sverige? Du kanske kan se det i ett större perspektiv? Jag inser ju att dåliga tider och utanförskap är en grogrund till mycket ont.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s