Det bästa är att de finns

-Vad är det bästa med att ha barn? frågar min vän som inte har några. Vad är liksom roligast?

Jag är en ganska nybliven mamma när hon frågar. Jag befinner mig fortfarande i det skedet av min föräldrakarriär när jag dagligen längtar tillbaka till den tillvaro som var innan. Vissa dagar känns nästan ingenting roligt, än mindre roligast.

Ändå vet jag att hon den lilla är det bästa som finns och det största som hänt. Men hur ska jag kunna förklara det? Att det bortom allt det där besvärliga finns något enormt mycket större? Något som tränger undan blöjbyten, grötportioner, vaknätter, skrikkvällar, förkylningar, magsjukor och trotsperioder?

-Det bästa med att ha barn är att de finns. Att man har dem och att man hör ihop med varandra, säger jag till min vän.

Det har gått många år och jag är en helt annan förälder nu. Ändå kan jag känna att jag hade ganska rätt, att jag visste vad jag talade om fast jag tvivlade på så mycket. Det bästa med barn är inget enskilt konkret, inte ens de högsta höjdpunkterna. Det är allt sammanlagt. Det är det faktum att de finns.

DSC_0140

En gång för tusen år eller bara en vecka sedan fanns de i den här formen. Den lilla har bjudit in den ännu mindre på syskonmys i hennes säng.

Att de finns. Bäst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s