En fransk flagga

Jag funderade länge. Ska jag ha en fransk flagga över min profilbild på Facebook?

Jag tänkte rätt långt och insåg att folk förstås kommer att säga att jag borde ha andra flaggor också. Det som hände i Paris är tyvärr inte unikt och långt ifrån det värsta som händer i vår värld, så varför skulle jag just nu? Är det inte ett hån mot alla dem som utsatts och utsätts för liknande grymheter?

Men nej. Min franska flagga betyder inte att jag inte bryr mig om det lidande som finns på andra platser i världen. Flaggan betyder inte heller att jag skulle tycka att katastrofen i Paris är värre än katastrofen i Beirut. Flaggan betyder bara att jag gråter för att världen gråter och att det här var ett av många andra sätt att visa mitt deltagande. Paris är bara ett konkret exempel, ett bland alldeles för många och ett som råkar finnas nära mig. Att jag sörjer med Paris betyder inte att den sorgen är borta från någon annan. 

Det att jag väljer en flagga betyder inte att du måste göra det. Jag tror inte att du är oberörd av Paris för att du låter bli. Det att du inte har en flagga betyder inte heller att jag måste välja bort min. Det betyder inte att jag är oberörd av Beirut. Vi har inte råd att utgå från att den som flaggar eller inte flaggar franskt nu vill säga något som hon egentligen aldrig ville säga. Vi måste försöka tolka varandra generöst och låta varandra sörja och reagera som vi vill. 

Om vi spetsar till det lite är det just ogenerösa tolkningar som tagit vår värld dit den är i dag. Vi måste sluta med det. 

  

Advertisements

One thought on “En fransk flagga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s