Tusen gånger mer normal

Jag är en vanlig kvinna med en vanlig kropp. Jag väger varken för mycket eller för lite. Jag har en del kroppsdelar som är ganska fasta och en del andra som är ganska dallriga. Så där som de flesta av oss vanliga kvinnor har.

Om en och en halv vecka ska jag gå på gala. Iiiii! Jag bestämde mig för att köpa en festklänning (och jo, det finns hur många orsaker som helst att låta bli men den diskussionen får bli en annan gång i ett annat inlägg) och började frimodigt surfa runt i den enorma djungel av festklänningar som finns.

Jag såg tusen fina klänningar. Kanske utan överdrift, faktiskt. Vackra kreationer på minst lika vackra kvinnor. Sedan försökte jag föreställa mig mig själv i samma kreationer på en gala i Vasa och då… var det inte riktigt lika vackert längre. De flesta av de festklänningar jag snubblade över är helt klart inte gjorda för vanliga kvinnor. Vi som har kroppar som gör sig bäst i kläder (åtminstone när våra kroppar ses av blickar som inte bara älskar) har helt klart ett ganska snävt utbud. De klänningar som finns är inte bara svåra att bära för alla, utan också omöjliga att bära för de flesta.

Det fanns en tid när jag inte brydde mig. När jag helt kallt klickade hem klänningarna ändå och liksom hoppades att min kropp skulle anpassa sig och leverera när klänningen väl anlände. Trots att klänningen var så kort att den slutade redan före den började. Trots att urringningen passade bara dem med minus-kupa. Trots att ryggen var så bar att den tillät varken behå eller trosor. Jag chansade. Hoppades. Ville.

Föga förvånande ställde kroppen inte upp och många av de där klänningarna användes en gång eller två eller noll och sedan gav jag bort dem till något missionsloppis som troligtvis besöks främst av kvinnor lika vanliga som jag själv.

I dag vet jag bättre. I dag är jag helt ointresserad av att lägga ens små summor pengar på plagg som inte passar på min kropp utan på en kropp som någon någonstans tycker att jag borde ha eller åtminstone hoppas få genom att klicka hem de där plaggen. Som ju aldrig var tänkta för mig. Jag vet i dag att norm och normal i dagens förvirrande värld har nästan motsatta betydelser men att det inte är jag som är fel.

Jag klickar numera hem med omsorg. I djungeln fanns det några få festklänningar som jag kan tänka mig att bära i dagsljus och de får komma hem och granskas kritiskt i just dagsljus. Om de inte håller måttet är det deras fel, inte mitt. Jag är tusen gånger mer normal än klänningar som inte går att kombinera med underkläder.

hm klänning

I dag kan vi läsa att den kollektion som gjorts för H&M i samarbete med Balmain sålde slut direkt. Bland de plagg som gick åt som smör i solsken finns den grönglittriga klänningen ovan, en klänning som inte precis bärs upp som smör i solsken av de flesta av oss dödliga. Den är slutsåld.

Jag hoppas ju att det är de där några få odödliga i vårt land som köpt den och att de kommer att bära den inför våra förundrade blickar både fem och femton gånger. Men jag är lite rädd att det är jag själv för tio år sedan som klickat hem ännu en klänning som kommer att hänga alldeles för länge oanvänd för att den egentligen aldrig passade. Och sedan kommer den i bästa fall befolka ett loppis och i sämsta fall en soptipp.

Och i ännu sämsta fall få någon att känna sig otillräcklig och onormal och fel. Fast det var klänningen hela tiden.

4 thoughts on “Tusen gånger mer normal

  1. Så bra skrivet! Jag funderar ofta VEM som klickar hem klänningar som den gröna, man måste ju säkert hela tiden vara rädd för att brösten hoppar ut om man rör på armen för mycket, eller att man visar rumpan när man sätter sig ner?

    • Tack! Det finns ju de kroppar som i normalläget passar alldeles utmärkt i klänningar som den gröna. Men jag vill hävda att de är ovanliga. Lika normala som min kropp, men betydligt mindre vanliga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s