Någons förebild

Vem bär ansvaret för vikthetsen? Får man skriva om sin egen kamp mot överflödskilon eller bidrar man då direkt till att människor som redan kämpar alldeles för mycket mot överflöd som inte ens finns tar i ännu mer? Bland annat det här diskuterar två bloggare i en artikel av svenska yle.

Jag vet faktiskt inte vem som bär ansvaret. Att påstå att det är några enskilda bloggare är garanterat att påstå fel, men att påstå att den som bloggar inte bär något ansvar alls är enligt mig att påstå lika fel. För visst har vi ett ansvar.

Och det ansvaret har du förresten också fast du inte bloggar. Det finns ett ansvar som faller på oss helt enkelt för att vi är människor och det ansvaret kommer vi inte undan. Vi är alla någons förebild. Vi kanske inte vill vara det, väldigt få av oss ber aktivt om att få vara det men vi är det ändå. Det ingår i uppdraget, konceptet att vara människa. Någon ser upp till dig och det du väljer att göra och berätta och säga och tycka och visa kommer direkt eller indirekt att påverka den människan.

Det sägs rätt ofta att kvinnor i offentligheten alltid tvingas bli goda förebilder. Också mot deras egen vilja. Och som en protest mot orättvisan i att offentliga män tillåts vara sämre versioner av sig själva så kan en del kvinnor välja samma väg. Eftersom jag aldrig har velat vara någons förebild eller påstått mig vara det så gör jag vad jag vill. Liksom. Kom inte och säg att jag måste anpassa mig bara för att någon annan ser upp till mig. Jag går fri från ansvar.

Jag gillar inte.

För vi går ju inte fria. Bara den som är en ö är obunden. Och sist jag kollade var nästan ingen en ö.

Att vara förebild är inte att vara perfekt. Nej, den som eftersträvar en perfekt återspegling av det liv som aldrig är slipat kan tvärtom lasta bördor på redan tyngda axlar. Att vara förebild är helt enkelt att vara medveten. Om att mina val inte är bara mina egna. Om att mina ord får ringar på vattnet. Om att mina handlingar smittar. Om att min attityd faktiskt spelar roll. Om att det är svårt att leva och vara människa och att vi just därför söker förebilder.

Också där de egentligen inte vill låta sig hittas.

IMG_8826

Hennes förebild är jag. Jag vet det. Och jag vet också att jag många gånger är en ganska värdelös förebild. Ibland får jag till det men ofta finns det mycket kvar att önska. Och jag kan aldrig välja bort det, att vara förebild. Hur usel jag än är kommer hon alltid att se på mig med rynkad panna och kisande blick, så där som hon ser när verkligen iakttar och tar in med alla sina sinnen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s