En människa utan ord

Hon skriver en bok. Det går långsamt, verkar vara en krävande process, och jag älskar förstås att hon skriver. Också med vånda. Det finns berättelser i henne som vill landa på papper också om det tär på den unga författaren.

  
Det finns så mycket som är så rätt med inledningen till boken. Och det finns så mycket som är så märkligt. Vadå sola? Liksom? Hur vet hon ens vad det är? Och hur kan det finnas i meningen efter att musens ensamhet och utsatthet behandlas? Som något slags lösningsförslag på problemet?

Jag minns mina första egna berättelser. Hur det inte gick att sluta skriva. Hur det inte fanns händer och fötter men nog en massa andra kroppsdelar. Hur jag efter femton sidor plötsligt bara skrev slut. Och sedan suddade ut mitt slut och skrev sju sidor till. Fast vi egentligen skulle skriva bara tre. Hur det inte fanns korrekt stavade ord. Hur det inte fanns mellanrum mellan ord. Hur allt det egentligen inte spelade någon roll. Berättelsen bara måste landa på papper också fast det tärde på den unga författaren. 

Idag älskar jag orden. De korrekt stavade, de noggrant utvalda, de på guldvåg vägda, de med mellanrum mellan. Stundvis älskar jag dem lika mycket som berättelserna. Men grunden är ändå berättelserna. Min första kärlek. En människa utan något att säga är mycket mera sorglig än en människa utan ord att säga det med.

Advertisements

2 thoughts on “En människa utan ord

  1. ååå! Så bra. Det är ju precis vad man ska göra när man är ledsen. Man ska gå ut och värma sej i solen förstås. Jag tror att författaren skriver om dagen då hon mötte sin vän.

    • Egentligen har du ju helt rätt. Tänk att jag inte såg det då direkt. Jag har inte läst fortsättningen, men det kan mycket väl hända att solbadandet resulterar i mer än mörkare päls.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s