Det är tråkigt

Ännu en nyhet om löneskillnader mellan kvinnor och män. Ännu ett kommentarsfält som man måste försöka ta med humor för att alls orka ta det. Det finns så mycket ilska i en del av de kommentarerna och jag kan inte låta bli att tänka att vi ofta reagerar med just ilska när vi blir ifrågasatta med rätta. 

Den aktuella undersökningen lyfte fram att kvinnorna börjar halka efter lönemässigt redan när de är tjugofem år unga. Före det ligger kvinnorna lite före, sedan händer något som gör att de halkar efter och aldrig kommer ikapp igen. 

Jag tycker det är tråkigt. Också om vi vill se bara de naturliga, rättvisa och rimliga orsakerna till löneskillnaderna så tycker jag det är tråkigt. 

Jag tycker det är tråkigt att kvinnor väljer helt andra jobb än män. Hela samhället förlorar på att vi slentrianväljer en del jobb och slentrianväljer bort en del andra bara på grund av kön. Ytterst få jobb är per automatik mer lämpade för bara män eller bara kvinnor. Jag tror att vi har mycket att vinna på om både kvinnor och män går att hitta i alla yrkesgrupper. 

Jag tycker det är tråkigt att så många av de jobb som kvinnor väljer ger så lite lön. Evighetsfrågan om vilka jobb som ska ge vilka löner känns lika aktuell som alltid. Alla tycker vi att vi själva är värda minst den lön vi har. Oftast lite till. Och ofta tycker vi att låglöntagare borde få högre lön, men vem borde då få mindre? Vem ropar hepp då den frågan ställs?

Jag tycker det är tråkigt att så många kvinnor, speciellt småbarnsmammor, upplever att de inte får ihop vardagslivet och därför jobbar deltid. Det är ännu tråkigare med tanke på att småbarnspappor lär vara de som jobbar allra mest. 

Tråkigt, tråkigt, tråkigt. Och då håller vi oss som sagt bara till naturliga, rättvisa och rimliga förklaringar till att kvinnor finns på en lönemässig efterkälke. Ordet tråkigt kan på inget sätt ge rättvisa åt vad jag känner om vi tar in också de förklaringar som inte riktigt tål dagsljus. 

Tråkigast av allt är det när jag ser på mina elever. Mina begåvade, målmedvetna och hårt arbetande elever. Ska det vara så också för dem? Att flickorna generellt presterar bättre i skolan, bättre vid universitetet men att de börjar halka efter lönemässigt så fort de avlagt sin examen? Att de på något märkligt sätt är bättre hela vägen, fram tills det verkligen gäller och de plötsligt blir sämre?

Nej. Jag bara hoppas att de tar all den plats som är rättmätigt deras. Att de tror sig vara just så begåvade, målmedvetna och hårt arbetande som de faktiskt är. Att de inte backar. Att de inte väljer bort bara för att kvinnor inte brukar. Att de inser att en del kakor faktiskt går att både äta och ha kvar. 

Och min älskade Ingrid. Må du också. Må du alltid tänka som poeten Södergran, hon som delar förnamn med din kusin och bästa vän i universum. Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är, skrev hon. Må det heller inte anstå dig. 

IMG_1951

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s