De skriver om oss

Jag har varit på två bokmässor i år. Först i Göteborg och nu i Helsingfors. Vet ni vad det märkliga är? Att jag känner mig mycket mera hemma på bokmässan i Göteborg. Det känns lite förbjudet att säga det, men nu är det sagt. Och hur förbjudet det än är att säga så är det ofrånkomligt och sant. 

På bokmässan i Göteborg finns det flera tiotals författare som jag bara måste få höra. Jag har läst deras böcker, jag har bort i deras ord. Det är lite som att återse gamla bekanta. 

På bokmässan i Helsingfors är de flesta av författarna orimligt okända och mitt behov av att höra dem rimligt litet. Jag har inte läst deras böcker, jag har inte bott i deras ord. Jag kan ju knappt förstå deras ord.

Jag ser en stor och fantastisk mässa, men jag ser också att den inte är för mig. Det finns egentligen bara en liten avdelning där jag faktiskt hör hemma. Och idag när jag vandrade omkring på den avdelningen för sjunde gåmgen kändes den finlandssvenska litteraturen så… liten. 

Men så tänkte jag lite till. För jag gör ju ofta det är något skaver och landar då oftast i något som skaver lite mindre. 

Jag tänkte på det faktum att den litteratur som skrivs på svenska i Finland idag må vara liten om vi ser till antalet författare och antalet utgivna verk. Men den där lilla litteraturen är i sanning stor litteratur. Det finns många bra böcker och många bra författare. Det finns till och med mästerverk, skatter.

De skriver om oss. För oss. På vårt språk. På ett språk som är ännu mera vårt än det som författarna på bokmässan i Göteborg använder. 

Faktum är att många av mina största läsupplevelser har kommit till i mötet med en finlandssvensk bok. Och med den insikten tog jag ett åttonde varv. På den där avdelningen där jag hör hemma. Glad över att få höra hemma just där. Den må vara en liten del, men den är stor i all sin litenhet och den är min. 

   
 

Advertisements

One thought on “De skriver om oss

  1. Tänkte samma idag-att jag bara hör hemma på den finlandssvenska avdelningen. Min dotter var på en inflyttningsfest idag o där var bara finskspråkiga typer. De hade frågat henne om hon också förstår rikssvenska…Ibland känner jag mig inte hemmai hela landet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s