Gillar inte halloween

Jag var åtta år gammal och skulle gå på halloweenfest. (Den uppmärksamma läsaren inser direkt det orimliga i det. Jag är ju uppenbarligen äldre än femton så HUR kunde jag fira halloween redan som åttaåring? Jo, jag gick på engelsk linje i lågstadiet och vi uppmärksammade en massa högtider som firades i engelsktalande länder. Bland annat halloween.)

Vi tar det från början. Jag var åtta år gammal och skulle gå på halloweenfest. Det skulle vara maskerad, men det fanns verkligen inget krav eller ens några förväntningar på att man skulle klä sig läskigt. Kan faktiskt inte komma ihåg att speciellt många gjorde det. De körde väl maskeradklassiker: prinsessor, pirater, pepparkakor… Ni vet.

Själv gick jag på mitt livs första halloweenfest som morot. Det var mammas idé. Jag fick låna hennes ljust orangefärgade collegedräkt och min älskade verkligen inte pysslande mamma hade också tillverkat en hatt av grön papp. Jag minns att jag skämdes lite, var sjukt nervös före jag gick till festen. Att vara morot kändes så galet. Ingen maskeradklassiker, precis.

Jag minns också väldigt tydligt att jag inte skämdes för att min kostym var mer än lovligt heimlaga. Allas såg likadana ut. Åtminstone minns jag det så nu i efterhand. Man tog något som fanns hemma i skåpen, ändrade lite på det och kallade det maskeradkostym. Det var ingen som hade indiandräkter för 200 mark. För att inte tala om disneprinsessdräkter för ännu mer pengar. Det man hade var en del av en Nalle Puh-dräkt ena dagen för att sedan kunna vara en del av något annat en annan dag.

Jag älskar det där. Charmen med maskerad är ju att kostymerna inte är klockrena. Att de är lite hopskrapade, lite på hälft. Men vi håller ju på att tappa det där. Jag gick i en leksaksaffär för en tid sedan och såg (tyvärr helt utan överdrift) minst femton och antagligen över tjugo olika maskeraddräkter. Med tydlig halloweeninriktning. Sedan fanns ju dessutom de gamla hederliga klassikerna. Och jag kan inte hjälpa det, men jag tycker det är så tråkigt. Så synd. Halva nöjet är ju att få skratta åt vänners lite misslyckade försök till kostymer. Halva nöjet är inte att jaga en maskeraddräkt enkom gjord för att vara just maskeraddräkt.

Och då vill jag inte ens tänka på hur vansinnigt liten del av nöjet den biten måste vara för alla de många som har det knapert. När jag gick på maskerad som morot var min mamma ensamstående trebarnsmamma som inte ens hade fyllt trettio. Hur kul skulle det ha varit med dagens krav på maskeradkostymer?

Så mest tänker jag kanske på det när jag instinktivt inte alls gillar halloween. Det är en så genomkommersiell högtid att jag förundras över att vi ens gått med på att ta in den. Visst, julen är också kommersialiserad till absurdum, men i grunden finns det ändå en massa andra värderingar där. Ljus, frid, familj, hopp. Och förstås det helt livsomvälvande för oss som tror att barnet i krubban var något utöver det vanliga.

Men det finns också annat som jag värjer mig mot, vilket Lillemor skrev om igår. Jag tycker själv att kombinationen småbarn och läskigheter är ganska misslyckad och jag kan inte riktigt förstå att man så gärna tar in en massa spöken, monster, häxor och djävlar på dagis och i skolor. Det är ju läskigt! Varför vill man?

Och precis som Lillemor vill jag också värna om den tradition vi har. Vi uppmärksammar alla helgons dag för att komma ihåg dem som vi har förlorat, dem som vi har haft. Tacka och sakna. Det vill jag fortsätta göra och lära mina barn att göra. Det finns inget kommersiellt alls över den traditionen och det känns i dagens samhälle som ett självändamål att hålla kvar en sådan tradition. Snarare tvärtom, ju. Butikerna är stängda en helt vanlig lördag. Vi tvingas till en lugnare och mindre konsumerande lördag än vi annars skulle ha.

Så nej. Instinktivt tycker jag inte om. Instinktivt tycker jag nästan att vi har blivit lurade.

IMG_3374
På bilden ovan är jag och Fredrik på halloweenfest hos min studiekompis. Vi skriver Vasa hösten 2006. Vi är utklädda till hårdrockare. Och ja, vi tog vad som fanns hemma. 

P.S. Som morot vann jag pris för bästa kostym. D.S

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s