Mycket mer än 20 timmar

Länge var jag oviss, nu tror jag mig vara viss. Vi snackar subjektiv rätt till dagvård. Nu vet jag vad jag tycker.

Om jag skulle få önska fritt skulle alla familjer få ha sina barn på dagis så mycket eller lite som de själva vill. Om jag skulle få önska fritt skulle alla föräldrar vilja vara mycket med sina barn om livssituationen bara tillåter det. Och mest av allt: om jag skulle få önska fritt skulle alla barn växa upp i trygga hem med välfungerande föräldrar, i hem som alltid är bättre alternativ än stora dagisgrupper. 

Önska fritt får jag förstås, men jag kommer ju inte att få som jag vill på den här sidan av evigheten. 

Ekonomin tillåter inte att alla får välja allting själva, det är ju därför den här frågan alls diskuteras. Men är dagis en av de saker vi ändå ska få bestämma själva? Eller inte?

Den krassa verkligheten är att tusentals finländska barn omhändertas varje år. Antalet barn som omhändertas brådskande ökar (med det dubbla från 2007 till 2013 enligt THL:s rapport från 2013). Och då vet vi att omhändertagande är den sista utvägen. De flesta av de barn som far illa hemma bor just hemma. 

Och de barnen bara måste få vara på dagis. Mycket mer än 20 timmar i veckan, trots att det kanske finns en förälder hemma som i teorin kan ta hand om. För dehär barnen är en indragen subjektiv rätt till dagvård katastrofal och jag vill stå på deras sida. Så nej till indragen subjektiv rätt!

Eller? Grejen är ju den att de flesta av de barn som idag nyttjar den rätt som i framtiden blir indragen är välmående barn i välmående föräldrar. Inte perfekta barn i perfekta familjer, men välfungerande i välfungerande. Och i värsta fall tar ju något av dessa barn en dagisplats av ett av de barn som borde få tanka harmoni och rutiner och trygghet på dagis för att hemmet är allt annat. 

I den bästa av världar använder vi dagis bara om vi måste så att de som måste ännu mer helt säkert får plats. Jag tror alltså att den subjektiva rätten till dagvård är värd att hålla kvar men också värd att använda omsorgsfullt. Att slentrianha storasyskon på dagis heltid när man är hemma med småsyskonet är inte omsorgsfull användning. Men finns det behov så finns det. Och då finns ingen slentrian. Absolut. Och familjen måste nästan avgöra det själv. Med frihet och med ansvar. Ansvar också för de tiotusentals barn som behöver dagis på en helt annan nivå än de flesta andra. 

Får jag säga ännu en sak? I den här frågan, liksom i alla andra, måste vi sluta utgå från att de som gör andra val än vi själva per automatik gör fel val. Att du är hemma med fyra barn under skolåldern och stortrivs med det är kanske rätt val för dig, men det betyder faktiskt inte att det är rätt val för alla andra. Och det betyder inte heller att du är duktigare än de som väljer annorlunda. Och det betyder inte ens att du älskar dina barn mer än de. De som absolut inte orkar med sina egna barn och använder dagis mer än samvetet egentligen tillåter mår dåligt nog som det är utan att någon påminner dem om att de faktiskt borde vilja vara med sina barn om de nu en gång skaffat barn. 

Vår uppgift är tack och lov inte att ta ställning till om andra väljer rätt så länge vi nu har en valmöjlighet. Vår uppgift är att välja det rätta för just oss och att hjälpa dem omkring oss som vi kan hjälpa. Låt oss erbjuda varandra vår hjälp före vi erbjuder dem vår dom.

Det är nästan aldrig så enkelt som det ser ut. 

En reaktion på ”Mycket mer än 20 timmar

  1. Hejsan! Tänkte bara informera och kanske lätta din oro lite med att de barn som mår bättre på dagis än hemma får vara hur mycket som helst på dagis. Det är en form av preventivt barnskydd som förhoppningsvis utnyttjas av många kommuner. Jag håller på och utbildar mej till socionom och vi gick genom den nya socialvårdslagen för någon vecka sen. Att en förälder uttrycker en önskan om att deras barn skulle behöva få vara mer på dagis fastän denne är hemma av olika orsaker skulle i varje fall jag och många med mej anse att är en tillräcklig orsak för att bevilja mer dagistid till den föräldern och det barnet.

    Din blogg är underbar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s