Jag var inte Oskus vän

Jag hittade artikeln i mitt facebook-flöde. Tyvärr. För jag gick lite sönder när jag läste om den åttaåriga Osku som inte har en enda vän. Jag gråter.

Oj, om jag skulle vara åtta år igen. Då skulle jag vilja vara hans vän.

Tänker jag. Tror jag för en stund. Inbillar jag mig. Inser jag sedan att jag knappast skulle alls. Och gråter lite till.

Jag minns ju min egen barndomsskola och de barn som var unika på ett annat sätt än vi andra var unika på. Jag minns saker de barnen gjorde och sa och hur det förstärkte det unika hos dem och knuffade ordet unik mot ordet konstig. Jag minns med besvikelse att jag var lika dålig som alla andra på att hantera det unika i en obekväm form. Jag minns och jag skäms.

Jag var inte min skolas Oskus vän. Fast jag var mycket medveten om att jag borde ha varit det. Jag visste vad som var rätt och jag valde det som var fel. Och jag mådde dåligt. Men valde fel dagen därpå igen.

Jag var så fruktansvärt feg. Rädd. Osäker. Alldeles för otrygg med min egen plats i gruppen för att kunna riskera socialt självmord genom att göra det rätta trots att det kom i en så olämplig förpackning. Jag tänkte så mycket mer på vad andra tyckte om mig än på vad Osku tyckte. Hellre fick han tycka att jag var elak än att de andra tyckte att jag var konstig.

Jag hoppas så innerligt att de barn som växer upp idag är bättre på det annorlunda än vi var i början av 90-talet. Jag hoppas att de inte bara vet vad som är rätt utan också väljer det. Samtidigt misstänker jag att fegheten och tendensen att rädda våra egna skinn först sitter djupt i oss alla och att det som sitter djupt och måste motarbetas aktivt. Att veta vad som är rätt är lätt. Att göra vad som är rätt är allt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s