Vi kan skylla på porren

En filmregissör på jakt efter vackra kvinnor som ska visa ”bara” sina kroppar, inte sina ansikten i hans nya film kontaktar en skådespelare. I slutet av jobberbjudandet slänger han också in att han vill ha sex med skådespelaren (men på ett sätt som jag helst inte upprepar). Såg du också det här?

Så sjukt sjukt. Jag fattar inte. Hur hamnade vi här? Hur kan en människa tycka att det där är ett rimligt sätt att närma sig en annan människa på? Att närmandet dessutom sker i professionellt syfte gör det bara ännu mera bisarrt. Att slänga in sexinviter i slutet av arbetserbjudanden är åtminstone i min värld (tack och lov) absurt.

Jag tror att vi kan skylla på porren. Åtminstone delvis. Min egen erfarenhet av porr är kraftigt begränsad och jag har väl egentligen inget mandat att uttala mig, men jag gör det ändå. För nog är det ju många gånger en osund bild av sexualitet som sprids. En osund bild av människor och deras relationer till varandra. I en halv- (eller hel)taskig porrfilm är det kanske rimligt att närma sig folk på det där sättet. Men i verkligheten bär det knappast speciellt långt.

Jag tror inte på att förbjuda porr, för jag har någon slags verklighetskontakt. Men jag tror på att våga tala om den problematiska bild av sex, människor och relationer som ofta gestaltas i porrsammanhang. För även om de flesta på någon nivå nog vet att den bild som porren ger inte är en verklig bild så verkar många ändå tro (hoppas?) att det på någon annan nivå ska vara sant. Lite, åtminstone. Att pizzabud är det bästa jobb man kan eftersom man kan bli inbjuden på överraskningssex av blonda silikontjejer i sidennattlinnen.

Sällan är det så.

Och sällan är det så att det lönar sig att komma med sexinviter i slutet av mejl om jobberbjudanden. Den här gången lönade det sig verkligen inte. Här skulle det ha suttit med lite mera verklighetskontakt.

Och nej. Jag tror förstås inte att alla som någon gång kommer i kontakt med porr blir förstörda själar som skickar skumma mejl till skådespelare. Jag tror att det går att ha en sund bild av sex och människor och relationer trots att vi ibland matats med osunda bilder. Men jag tror också att vi i viss mån blir vad vi äter och att vi ska fundera på vad vi äter. Också när det gäller bilder.

2 reaktioner på ”Vi kan skylla på porren

  1. Jag vet inte om det är porren men den skeva synen i samhället att allt går att köpa. Ingenting är längre heligt, okränkbart. Även människor går att köpa, bara man har råd. Sjukt, verkligen sjukt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s