Dagen efter förra gången

Jag kommer ihåg dagen efter förra gången. För fyra år sedan var den stora skrällen – och den var stor – att sannfinländarna blev tredje störst och en politisk kraft att räkna med och förhålla sig till. 

Jag kommer ihåg hur alla verkade förfasa sig. Min annars så spretiga bekantskapskrets var plötsligt enhälllig. Överens. Hur kunde det gå så här? 

Jag kommer ihåg insikten; jag lever faktiskt i en bubbla. Att alla i min omgivning underkänner ett parti som en femtedel av landets befolkning röstat på talar sitt tydliga språk; vår och min kontakt med den finländska verkligheten är ytterst begränsad. 

Jag kommer ihåg allt. Och det styr mitt val i år i allra högsta grad. 

Att bara 70 % av finländarna röstar övergår mitt förstånd. Vem är de som inte röstar? För inte är det väl du? Att ingen kandidat är en fullträff är aldrig någon ursäkt. Oavsett kandidaternas kvalitet blir 200 ändå valda, vi kan tyvärr inte spara sjuttio platser till ett år då kandidaterna är bättre. Var åtminstone med och håll borta de minst lämpliga alternativen. Det är din plikt, ditt ansvar och din förmån. 

Jag är så valspänd och ivrig. Hur ser rubrikerna ut imorgon? Vad talar vi om dagen efter den här gången?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s