Om vi hade bara ett barn

Ibland tänker jag tanken; livet skulle vara betydligt lättare om vi bara hade ett barn. Om Ingrid var den enda. En sexårig bokmal som aldrig någonsin kräver underhållning eller utevistelser. Ibland skulle vi spela monopol och shack eller lägga pussel med 200 bitar tillsammans. Oftast skulle vi bara ligga i sängen med varsin bok och existera. Vi skulle laga middag bara de dagar då vi vill och leva på reissumies och havremjölk resten av tiden. Vi skulle sova till tio på veckosluten. Den lediga tiden skulle vara så… ledig. Livet skulle vara betydligt lättare och sådana här kisi-veckor (på grund av kisi-jobbet) skulle slita betydligt mindre. Hälsar hon vars man i skrivande stund jobbar fjärde kvällen i rad. Om vi hade bara ett barn.

Tanken känns inte det minsta förbjuden eller tung eller mörk. För han är helt omöjlig att ångra, han den där som blev vårt andra barn. Inte ens i teorin går det att ångra en människa som Arvid.

Han är ju solen och skrattet. Ett betydligt lättare liv bara bleknar i jämförelse. Syns inte ens, kan egentligen inte ens anas på allvar. 

Är det alltid så? tänker jag. Försiktigt. Att ett barn till alltid kostar men att det aldrig kostar för mycket? Att trötthet, trots och tryck alltid väger lättare än det där andra som inga ord någonsin kan göra rättvisa? 

Eller kan det bli för mycket? Kan de bli för många? Så att tanken på livet med bara ett barn plötsligt känns förbjuden och tung och mörk då man faktiskt (nästan) kan ångra? 

Jag vet inte och vet inte heller om jag vill veta eller ens vågar ta reda på. 

Liv är det absolut största som finns i ett liv. Egentligen alldeles för stort för en människa att välja och välja bort.

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s