De bästa böckerna i världen

– Vad handlar den här boken om?

Det är en av de absolut vanligaste elevfrågorna när en ny bok ska väljas och läsas. Och jag önskar att jag skulle kunna svara. Men jag kan nästan aldrig. Sanningen är att jag oftast inte minns vad boken handlar om när det gått några månader sedan jag läste den. Jag kan inte nämna en enda karaktär vid namn och jag kan inte återge intrigen med tre rafflande meningar. Sedan jag läste just den boken har hundratals nya karaktärer bosatt sig i mitt huvud och tiotals andra handlingar har slukat mig.

Så nej, tyvärr. Jag minns inte vad boken handlar om.

Men jag minns hur den kändes. Jag minns vad den fick mig att tänka på. Jag minns vilka delar av mitt eget liv som jag speglade i boken. Jag minns om det var en bok som fick mig att vilja lägga allt annat på paus för att bara bara bara få läsa eller om det var en bok som jag kämpade mig igenom för att snart få läsa en annan bok.

Det finns ett undantag. Den bok, eller rättare sagt den bokserie, som gjorde mig till läsare. Bokserien om tvillingarna Wakefield. När någon frågar mig vilken bok som är den bästa jag läst så vill jag säga att det är något litterärt mästerverk i Nobelkategori, men sanningen är nog den att jag har tvillingarna-böckerna att tacka för att jag alls läst de där mästerverken i de kategorierna.

Jag minns nästan allt. Elisabeth hade sitt hår uppsatt och Jessica hade sitt utsläppt. En liten smilgrop i kinden var det enda som utseendemässigt skilde enäggstvillingarna från varandra. Enhörningarna skulle varje dag ha något lila på sig. Jessicas bästis hette Lila. Hennes kusin Janet var ordförande för enhörningarna och gick i åttan. Elisabeths bästis hette Amy. Elisabeth var förresten också chefredaktör för sexornas skoltidningen som hette åtminstone något i stil med Vi i Sweet Valley-sexan.

Jag minns att första boken hette Bästa vänner. Andra hette Drömrollen. Tredje hette Spökhuset. Fjärde hette Pop-konserten. Femte hette Mallgrodan. Sjätte minns jag faktiskt inte namnet på, men jag vet att sjätte boken i Sweet Valley high-versionen hette För kärleks skull och att sjuan där hette Älskade syster och var något av det mest gripande jag hört, sett eller läst när jag tolv år. Jag minns pärmbilden på alla de där böckerna. Jag minns pärmfärgen. Oftast minns jag till och med färgen på namnet på titeln.

Nästan alla de pengar som jag tjänade på att spela Birgitta von Trapp på Wasa teater i mitten av 90-talet omvandlades till böcker om tvillingarna Wakefield. Böcker som jag inte ens längre har kvar i min bokhylla. Och ändå böcker som var det bästa tänkbara köpet, böcker som med facit på hand är de bästa böckerna i världen. I min värld. För de tände en låga som fortfarande brinner kvar.

 

Boken till vänster var den allra första bok om tvillingarna som jag läste. Jag fick den av mamma en gång när jag skulle sitta med på ett möte på hennes jobb. Jag tror jag har läst den minst tio gånger.  

Advertisements

8 thoughts on “De bästa böckerna i världen

  • Ja, Todd Wilkins! En man att minnas. Tänk vad märkligt att man minns så mycket, till och med detaljer som att tvillingarnas mamma beskrevs se ut som en äldre syster till tvillingarna. En detalj man inte ens riktigt fattade.

 1. Det var nog inte just de här böckerna som gjorde mig till läsare, men oj som jag slukade dem.
  Nu har jag för länge sedan skänt bort min egen samling (för jo, jag köpte ganska många egna fast biblioteket tack och lov också köpte in dem) till mina yngre kusiner, men två böcker behöll jag: Sweet Valley Saga 1 och 2. Alltså, de båda böckerna! Om jag slukade de vanliga böckerna så läste jag de här båda om tvillingarnas förfäder generation för generation i ett stjärnögt rusigt tillstånd.

 2. IKA! Jag har med ljus och lykta letat efter Sweet Valley Saga 1 och 2, du kunde inte tänkas låna ut dem så en Sweet Valley-lover kunde färdas på en nostalgitripp? 🙂 om du kan tänka dig låna ut dem, mejla mig på kirikor@live.com

 3. Åh, de böckerna! Sitter bara och ler igenkännande nu när jag läser ditt inlägg. Som jag läste dem också, och levde in i dem! Har ännu en hel hylla kvar med dem hemma i mitt barndomshem. Sweet Valley Saga 1 och 2 som Ika nämnde här ovan också läste jag många, många gånger, och jag var så fascinerad av dem.
  Vilka nostalgiska minnen jag får nu 🙂 Härliga ungdomstid, och vilka fantastiska berättelser! Tänk att man ännu knappa 20 år senare kan komma ihåg allt så tydligt! Inte alls illa för en författare att så ta sig in i huvudet och själen på unga flickor!

 4. Jag läste massa olika hästböcker i lågstadiet 🙂 Sen minns jag nån bokserie som hette Skräckens hus också, hårresande historier i den åldern.. 😉

 5. ja, jag sträckläste dem också! nästa stora idol var Virginia Andrews dramatiska böcker. Vindsträdgården den första. Alltså wow. Efter det har böcker varit lika viktiga som luft och vänner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s