Kommentarsfält och kaffebord

Det borde vara förbjudet. Troende och ateister borde inte få hänga i samma kommentarsfält samtidigt. 

Svenska yle berättar igår att måmga finländare ser sig som troende. Och diskussionen är förstås genast igång. Barndop blir tvångsdop. Gud blir jultomten. Den lutherska kyrkan urvattnad och frikyrkorna mera kristna. Evolutionen blir en tro och de som talar för dem blir “så kallade” vetenskapsmän. Ännu har ateister inte blivit omoraliska, men om vi får tro ett par av dem är det bara en tidsfråga. 

Viljan att framstå som påläst och smart och vass växer. På båda planhalvorna. Viljan att framstå som ödmjuk och kärleksfull och vidsynt bara dör. På båda planhalvorna. 

Runt alla kaffebord på alla arbetsplatser sitter ateister och trornde. Utan att ha ihjäl varandra. Utan det där trängande behovet av att dumförklara och triumfera. För där sitter de med ett trängande behov av att hitta varandra, samarbeta och komma överens. I verkligheten kan vi leva nära varandra, respektera varandra och tycka om varandra. Också om och när vi tycker helt olika. Men många av oss verkar förlora den förmågan när vi loggar in. 

Då ser vi plötsligt varandra som åsikter. Och då förminskar vi varandra. Det är farligt att tro att vi vet vem någon är bara för att vi vet vad hen tror eller inte tror på. Det är farligt att tro att en människa bara är hennes tro eller hennes brist på tro. 

Hur ska vi komma ihåg att andra människor är lika mycket människor i kommentarsfälten som de är runt kaffeborden? Hur ska vi komma ihåg att vi själva också är eller åtminstone borde vara det? Med samma ärliga och livsviktiga vilja till respekt och möten?

Advertisements

One thought on “Kommentarsfält och kaffebord

  1. Framför allt tycker jag att vi så väldigt lätt förfaller till att tro att vi vet vad de andra tänker och tycker eller borde tänka och tycka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s