Förlåt men jag kan bara inte

Jag anstränger mig och lyckas nästan alltid. Övning ger färdighet och jag har lärt mig att förstå det mesta och de flesta. Se den goda strävan bakom. Tro att de allra flesta vill väl, åtminstone tills motsatsen är bevisad. Ibland är det svårt. Ibland är det ofta svårt. Och ibland möter jag en överman eller överkvinna.

Och förlåt men jag kan bara inte och vet inte ens om jag vill kunna förstå hur en riksdagskandidat kan fortsätta meningen “Jag skulle jubla på Vasa torg…” på det sätt som en viss sannfinländsk riksdagskandidat nu valt att fortsätta den meningen på.

Att tänka tanken är inte okej. Och att säga den högt är ännu värre. Och att säga den högt i en intervjusituation är bara absurt. I något skede på vägen från tanke till tryck kan jag tycka att hon borde ha hejdat sig. Min rätt elastiska förståelse kan omöjligt sträcka sig så långt.

Sällan har jag stått handfallen inför mötet med en annan människa, men hur bemöter man en person som tycker att ett sådant här uttalande är rimligt och lämpligt? Jag sitter med lite samma känsla som då det i höstas visades bilder av en ung sverigedemokrat med hakkorsarmbindel. Min starka tro på att vi människor i slutändan ändå alltid är människor och att vi i just det där mänskliga alltid kan möta varandra blir plötsligt lite mindre.

Jag vill inte tappa den tron, men ibland är det svårt att hålla fast vid den. Är vi människor faktiskt alltid människor? Eller blir vi något annat i samma stund som vi ser en annan människa som något annat än just en människa?

Advertisements

One thought on “Förlåt men jag kan bara inte

  1. Det är just exakt det här som får mig att må obeskrivligt dåligt och vilja fly fältet. Önskar innerligt att finländarna skulle förstå att enbart kärlek toch tillit till omgivning kan ta oss ur whatever svåra situation vårt land befinner sig i. Den här kommentaren, om den vinner terräng, vilket jag fruktar att den gör, odlar hat och konflikter på alla plan. Det sorliga är att hon fick vad hon ville med den kommentaren: synlighet….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s