En rutten kommentar

Hon är vackrare än kanske någonsin tidigare. Står där i den vita klänningen och bara strålar. I den vita klänningen som ska bli hennes, men det vet jag inte om hon vet ännu. Att få vara med när en människa hittar sin brudklänning är stort.

Den sitter inte perfekt. Det gör ju ganska få brudklänningar när den blivande bruden träffar den första gången.

– Den sitter nog bättre i sommar. Du går säkert ner några bröllopskilon till det, säger kvinnan som har affären.

Jag tycker det är en rutten kommentar. Att utgå från att alla hela tiden vill vara eller borde vilja vara lite smalare är en rutten utgångspunkt.

Vi byter scen.

Byte.

Jag bläddrar i en receptbok gjord av och för en skolklass som samlar in pengar. Ljuvlig idé och ljuvlig bok. Vid en del recept har receptgivaren valt att kommentera receptet. Det kan stå något i stil med att “blåbärspajen smakar bäst med självplockade bär” eller “gör dubbelsats – det går åt!”

Vid ett recept har receptgivaren valt att informera läsaren om att det ju nog finns en hel del grädde i pastasåsen men “med mycket sallad till kan man äta med gott samvete”.

Jag tycker det är en kommentar som ordet rutten inte ens närapå täcker. Hur hur hur kan en människa tycka att en receptbok för tioåringar ska antyda att dåligt samvete är en rimlig konsekvens av pastasås?

Jag får något slags fel.

Vi byter scen. Tyvärr.

Byte.

Vi är bjudna på våffelkalas till en annan familj. Mums! Älska våfflor med vispgrädde och sylt! Barnen äter med god aptit, så där som barn ska. Jag gör det också. Så där som jag tycker att också jag ska de få gånger jag är på våffelkalas. Mamman i familjen tycker tydligen annorlunda. Men hon ger sig till sist.

– Man borde ju egentligen inte äta sådant här, men jag tar väl en liten våffla ändå… säger hon. Så att alla barn hör.

Så att alla barn hör.

Jag tycker att det är en rutten kommentar. Det är inte en kommentar som vi ska duscha våra egna och andras barn med.

Och nej, jag tycker förstås inte att vi ska äta våfflor varje dag. Eller godis eller chips eller ens glass (förutom på sommaren, på sommaren tycker jag faktiskt att vi ska äta glass åtminstone nästan varje dag). Vi ska äta grönsaker, rågbröd och osockrade flingor och ägg och äpplen. Mest. Men de gånger vi väljer en våffla eller en godispåse eller en chipsskål eller en glass så ska vi äta den med glädje. Vi ska inte förknippa godsaker med dåligt samvete, vi borde faktiskt aldrig använda ordet godsaker och ordet samvete i samma mening. Någonsin. Och om det är svårt att undvika att tänka att vi inte borde äta en bulle så kan vi åtminstone börja med att undvika att säga tanken högt.

Vi vet aldrig vem som hör oss och vad hen hör. Ord har makt. Därför ska vi använda dem och därför ska vi använda dem med omsorg.

Advertisements

16 thoughts on “En rutten kommentar

  1. Amen! Vadå, livet är till för att njutas och det är så himla sorgligt att se en människa ära en bulle samtidigt som hen säger att hen inte borde. Vi får inga tapperhetsmedaljer i slutändan. Njut av livet och håll nu för allt i världen inne med dylika kommentarer.

  2. Tack och Amen! Så många barn och unga hör vad vi vuxna säger och alltför många barn och unga och vuxna lider av ätstörningar.

  3. Min mans mormor lär ska ha sagt någonting i stil med “man ska ita tå man e frisk”. Då hon sa det låg hon på sjukbädd utan aptit. Mat är överlevnad i första hand. Aptit är sundhetstecken. Och i vår märkliga värld där vi har tillgång till allt jämt så behöver vi hitta balans. Men det går att göra det tillåtande och sunt. Det tror jag också. Här i Kenya är ju den sidan inget problem. Man äter om man har mat. Man äter det man har. Ingen har godis. Någon har kanske smakat choklad någon gång. Mat är välsignelse. I den grad mat är problem så handlar problemet om bristen på mat. Har aldrig hört en mänska här säga något om att den skulle äta för mycket, fel eller för ofta. Vi lever väldigt märkligt och väldigt långt från verkligheten, tänker jag, när vi har råd att uppleva en våffla som något nästan förbjudet.

  4. Amen!! Sjukt bra skrivet.
    Jag vet själv vad oigenomtänkta kommentarer kan leda till (lider av psykisk ohälsa, bl.a. ätsörningar), så kommentarer som de du tar upp i inlägget, och liknande, är verkligen onödiga att slänga ur sig..

  5. Extra sjukt att det är värdinnan som säger det! Jag bjuder på nåt som ingen eg borde äta.. Jag kom att undra använder ni uttrycket “jag syndade och åt en…” eller är det bara i Sverige vi använder det så?

  6. Klokt sagt, sånadär inlägg borde skrivas i pressen så att alla får läsa! Dagligen hör man likadana kommentarer, ofta om mat! Brukar undra varifrån små barn lär sig kommentarer som “Vafö e hodee så feit, mamm skåda va hode e feit..” Inte är det barnen som kommer på sånt…de hör det hemma…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s