Tycker fel, säger fel, är fel

Det händer att jag blir ledsen när jag ser uttalanden på facebook som andra kristna gör. Det händer att jag vill gömma mig när andra kristna delar artiklar som andas självgodhet och överlägsenhet snarare än kärlek och ödmjukhet. Det händer att jag skäms över att höra ihop med mina kristna systrar och bröder när hårdhet och kärlekslöshet är det som hörs, vad som än sägs. Jag blir ledsen, jag vill gömma mig, jag skäms. Till och med ganska ofta.

Och jag är helt säker på att det finns de som skäms över att höra ihop med mig också. De som skulle önska mera tydlighet eller mindre tydlighet. De som skulle önska mer evangelium och mindre lag. De som skulle önska mindre evangelium och mera lag. De som skulle önska att jag inte sa något alls om jag tänker säga sådant som jag säger.

Det är kanske det som det innebär att inte bara vara en åsiktsgemenskap utan en andlig gemenskap. En andlig familj. Och jag kan tycka att det finns något fint i det; i strävan och viljan att älska en människa som enligt mig tycker fel, säger fel, är fel. Något fint som vi går miste om när vi så ofta väljer att umgås bara med dem som tycker, säger och är som vi själva.

Det fanns en tid när vi tvingades umgås med människor som inte var som vi. Vi var givna den by vi hade. Frågan var inte om jag tyckte om de andra barnen i byn utan om jag ville leka med någon alls. Och jag säger förstås inte att allt är bra med det, men jag tror att vi förlorar något om vi hela tiden bara söker oss till kopior av oss själva. Som dunkar oss i ryggen och stryker oss medhårs. Vi klarar mer än så. Vi behöver mer än så. Vår kärlek behöver utmanas mer för att kunna växa mer.

Advertisements

2 thoughts on “Tycker fel, säger fel, är fel

  1. Bra poäng! Min mans släktingar är vääääldigt troende och jag är inte, så jag har verkligen fått mig en tankeställare ang. hur “öppensinnad” jag egentligen är…. Jag märkte att jag är öppen till sinnet då folk har samma åsikter som jag…. Bra med tankeställare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s