Den attraktiva digitala världen

Jag brukar göra en övning med mina elever. En talar och en lyssnar. Den som lyssnar ska först vara en god lyssnare. En god lyssnare ser den som talar i ögonen. En god lyssnare nickar instämmande. En god lyssnare visar med sitt ansiktsuttryck att hen följer med samtalet. En god lyssnare ställer följdfrågor och vill veta mera. Sedan ska lyssnaren vara en dålig lyssnare. Titta åt alla möjliga olika håll. Vara frånvarande. Och efteråt får den talande eleven säga hur det kändes att berätta något för den dåliga lyssnaren.

– Det kändes helt hemskt!

– Det var svårt att tala, jag kom av mig hela tiden och tappade bort mig.

– Det kändes som om jag och det jag har att säga är oviktigt.

Så brukar det låta. Alltid.

Tills hösten 2013. Jag minns det tydligt ännu idag. Jag minns exakt vilken elev som sa det. Och jag minns att alla andra log lite snett. Instämmande. Och lite skamset.

– Det kändes tyvärr bara som det känns att tala med en kompis nuförtiden. De flesta sitter ju ändå och håller på med sina telefoner.

I samma klipp som jag hänvisade till igår säger Alexander Bard att faran med den digitala världen är att den håller på att bli så attraktiv att vi aldrig vill lämna den. Han tycker att den som har pengar över borde investera dem i vård av spelberoende, för den branschen kommer att blomstra i framtiden.

Man behöver ju inte vara någon expert på kommunikation för att inse att den som lyssnar med sin telefon i handen inte lyssnar på riktigt. Och jo, jag vet att man kan snappa upp det som sägs fast man håller på med sin telefon. Tro mig, jag kan ta in vilken information som helst samtidigt som jag spelar candy crush. Men att lyssna och att höra är inte samma sak. Ett samtal mellan två människor handlar ju inte om huruvida jag snappar upp alla detaljer. Det handlar om huruvida vi möttes. Och jag tror faktiskt att vi möts sämre när det finns en eller två telefoner mellan oss.

Jamen, är det inte bara för den som talar att tala bättre då om den som lyssnar inte orkar lyssna? Om den säger något ointressant måste det väl vara helt okej att jag försvinner in i den där världen där det händer mera? Den där världen där tråkighet inte existerar. Det är väl bara att skärpa sig och förtjäna uppmärksamheten. Man får väl skylla sig själv om man inte lyckas fånga sin publik.

Men nej, det är ju inte riktigt så. För den som talar med oss är en människa. Och en människa av kött och blod kan väldigt sällan konkurrera med produkter om vi tävlar i underhållningsvärde och publikfångst. Det vi har i den digitala världen är ofta antingen renodlade produkter eller produktifierade versioner av liv och människor och relationer och de är bättre än vi på att fånga vår uppmärksamhet. De lever ju på att fånga den. De finns till just för att fånga den.

Vi människor finns bara till för att älska varandra. Och det är ju egentligen det häftigaste, intressantaste och mest fascinerande som finns. Vilket vi vet. Men vi glömmer ju det ibland för vi luras av den digitala världen. Den digitala värld som är så attraktiv att vi inte kommer att vilja lämna den. Om vi får tro Alexander Bard. Om han har lika rätt nu som han hade för tjugo år sedan.

Jag tycker om den digitala världen. Den möjliggör mycket som annars vore omöjligt. Den öppnar dörrar som annars vore stängda. Men den kommer som allt annat med ett pris och den kommer med risker. Vi måste våga välja själva vilka pris vi vill betala och vilka risker vi är villiga att ta. Jag är alltså absolut inte emot den digitala världen. Det skulle ju vara befängt med tanke på att den här texten kommer till i och för just den världen. Men jag är emot att kritiklöst svälja allt och jag vill inte förlora min vilja att finnas i den här andra världen.

Jag tror att också en människa som inte är speciellt fängslande förtjänar en riktigt god lyssnare. Helt enkelt bara för att hon är människa. Jag tror att vi blir lite sämre på att lyssna på varandra när vi vänjer våra öron vid att lyssna på perfekt paketerade produkter och jag tror att det är en förlust. Jag tror nämligen att vi blir bättre när någon lyssnar på oss och jag tror att vi blir bättre när vi lyssnar på varandra.

One thought on “Den attraktiva digitala världen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s