Problem med kvinnlig sexualitet

Det är alltid väldigt intressant och lite frustrerande när en liten sak plötsligt får representera en betydligt större. När en åsikt i en viss specifik fråga tolkas som ett bevis på åsikter i flera andra.

Ta till exempel Fifty Shades of Grey. Det att man inte tycker om den betyder kanske helt enkelt att man inte tycker om den. Det betyder inte nödvändigtvis att man är moralist. Det betyder inte heller med säkerhet att man ljuger för sig själv och egentligen nog älskar den i smyg. Det betyder absolut inte per automatik att man har ett problem med kvinnlig sexualitet. Det betyder kanske bara just precis det att man inte tycker om den.

Jag har stött på en rad artiklar och kolumner som hävdar att folks negativa attityd till filmen går hand i hand med en negativ attityd till kvinnans sexualitet. Jag kan förstås bara tala för egen del, men i mitt fall handlar min negativa attityd bara om att boken var så dålig att jag inte vill se filmen. Jag ser ju aldrig filmen om boken är dålig. Och att boken var dålig berodde inte på kvinnans eller någon annans sexualitet, det berodde på ointressanta karaktärer som var svåra att identifiera sig med trots att det så uppenbart var meningen att den ena karaktären skulle vara intressant och den andra lätt att identifiera sig med.

Att inte få vara kritisk till en film utan att anklagas för att vara kritisk till hela den kvinnliga sexualiteten som fenomen är på något sätt väldigt hårt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s