Sex är en handelsvara

Läste du också svenska yles artikel om hur prostituerade drabbas av vår lågkonjunktur? Hur de nu tvingas sänka sina priser och ta emot kunder som de tidigare hade avvisat? Jag läste. Och jag vill egentligen inte ens tänka på det, för jag orkar inte riktigt ta in det. Men mina tankar söker sig envist dit hela tiden.

Samma artikel berättar att en prostituerad i Helsingfors för några år sedan hade i genomsnitt tio-femton kunder per dag. Numera betyder fyra kunder en bra dag, säger kriminalkommisarie Kenneth Eriksson.

Och han menar ju då att det var bättre när kunderna var tio-femton per dag. Skrämmande.

Jag vill inte heller ta in det faktum att jag bor i en stad där en enda prostituerad kan bli köpt tio-femton gånger per dag. Där en människa kan bli köpt och använd tio-femton gånger per dag. Och tanken på att det finns mörkertal. Tanken på att det finns ännu värre omständigheter… Min hjärna klarar inte av det. För att inte tala om hur hjärtat tacklar det.

Jag vet att det är lite naivt men jag fullkomligt avskyr tanken på att sex är en handelsvara.

Jag vet att prostitution sägs vara världens äldsta yrke som om det i sig försvarar någonting. Det gör det inte alls i min värld. Det i sig är ingen hederstitel som berättigar.

Jag vet att någonting i mig gick sönder när jag en gång hörde en ung människa säga att det faktiskt finns de som tycker att de är så bra på sex att de lika bra kan ta betalt för det.

Jag vet att jag inte för en sekund dömer den som säljer sex. Det är ingen rolig utväg men ibland ter det sig som den sista. Och att antalet sexarbetare ökar nu när lågkonjunkturen slår till gör mig alldeles matt.

Jag vet att jag har svårt att låta bli att döma den som köper sex. Faktiskt. Det må vara präktigt, men tanken på att köpa en annan människa… Jag fixar inte det.

Jag vet att jag anser att sex inte är en mänsklig rättighet. Sexdriften må vara inbyggd i de allra flesta av oss och den i sig är en rättighet, men jag ifrågasätter starkt att vi lyfter fram sex med en annan människa som en mänsklig rättighet. Om vi gör det så betyder det i praktiken att vi måste acceptera ganska farliga saker.

Jag vet att varje sexarbetande kvinna är en kvinnas dotter. Och när jag ser på min egen älskade flicka och tänker den tanken så gråter jag.

Jag tror på en skapare och jag tror på en tanke bakom oss människor. Och jag tror att vi har kommit väldigt långt från den tanken när vi köper varandra.

Advertisements

One thought on “Sex är en handelsvara

  1. Varje sexköpande man är en kvinnas son.

    Många sexköpande män tänker sig säkert att de köper njutning, vilket de säkert får i sin handel men det handlar ju många gånger om annat. Att de köper sig omsorgen de kanske saknade som barn, att de köper sig friheten de inte har hos en kontrollerande hustru, att de köper sig en upplevelse som känns för att de vill bedöva känslor av meningslöshet.

    Människans ständiga sökande efter mening och bekräftelse som man bara kan hitta hos Skaparen av kärlek.

    Jag tycker hur som helst det sista man skall göra är att döma de som gör dåliga saker, bland annat köper sex, de är nog redan i sig själva tungt dömda i sinnet. Man skall inte godkänna det dåliga men se och möta människan, inte alltid enkelt men eftersträvansvärt för att motverka ännu mera mörkerspridning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s