Vad talar vi egentligen om?

När vi människor har väldigt svårt att förstå varandra brukar det åtminstone delvis bero på att vi inte är helt överens om vad vi talar om.

När vi talar om subjektiv rätt till dagvård verkar det vara lite samma sak. Talar vi om pengar? Talar vi om barns rätt till sina föräldrar? Talar vi om barns rätt till pedagogisk fostran? Eller om något annat? Och sanningen är väl att vi talar om lite olika saker beroende på vad som gynnar vår egen ståndpunkt mest.

Och i min värld är det svårt oavsett vad jag väljer att tala om. Tänk ekonomi. Det är ju självklart att dagisplatser kostar samhället pengar. Det är ju självklart att jag åt av samhällets resurser när vi lät Ingrid vara på dagis tre dagar i veckan trots att en av oss var hemma med Arvid. Men samtidigt; i vår familj har vi vi lyft ytterst lite hemvårdsstöd i jämförelse med vad vi skulle ha haft rätt till. Istället för att där äta av samhällets resurser har vi jobbat och betalat skatt för att vara med och bekosta bland annat våra barns dagisplatser och andra föräldrars hemvårdsstöd.

Det är alltså inte så enkelt ens när vi ser till bara det ekonomiska. Jag vill inte ha en situation där vi tävlar om att kosta samhället så lite som möjligt eller sponsra samhället så mycket som möjligt bara för att få klappa oss själva och andra likatänkande på axeln.

Sedan kan jag inte låta bli att tycka att det är ofantligt intressant att vi också väljer att se på samhällets styrning på så olika sätt, också beroende på våra egna intressen. Det finns de som tycker att familjerna själva ska få bestämma hur hemvårdsstödet fördelas mellan föräldrarna och att samhället verkligen inte ska lägga sig i det. Samma personer verkar tycka att samhället däremot gärna får lägga sig i hur mycket dagistid storasyskon ska ha rätt till när föräldrar är hemma med bebisar. På samma sätt finns det människor som tycker att samhället gärna får styra fördelningen av hemvårdsstödet men att samhället inte ska ha någon rätt alls att säga vem som har rätt att vara hur mycket på dagis.

Det ÄR en svår fråga. Ingen har åtminstone ännu lyckats övertyga mig om något annat. Samhällsbygge är ytterst komplicerade saker som sällan, om ens någonsin, är svartvita. Jag har fortfarande ingen aning om vad jag tycker. Men jag vet att jag inte orkar med den där totala oförmågan och oviljan att försöka förstå en annan människans situation och att hon kanske valde rätt trots att hon valde helt annorlunda än du.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s