Min egen bångstyrighet

Nästan varje gång jag möter den förundras jag. Och räds. Men fascineras också, rentav beundrar lite. Känner allt möjligt. Alla känslor. Jag är åtminstone inte tråkigt neutral i möte med tvärsäkerheten.

Idag träffades tvärsäkerheten och jag i ett par olika kommentarsfält (den verkar bo i just kommentarsfält) och som vanligt finns det människor som tvärsäkert tycker si och människor som lika tvärsäkert tycker så. Det handlar om huruvida diesel eller bensin är mera miljöovänligt och det handlar om huruvida man ska äta några få mål mat eller flera mindre. Och tvärsäkerheten råder. Alla verkar vara miljöexperter och kostrådgivare. De flesta säkert självutnämnda.

Jag har försökt tänka efter ordentligt. Finns det någon fråga som jag är så säker på att jag lätt kan idiotförklara en människa som tycker annorlunda än jag? Det är ju inte dieselskatt och det är inte periodisk fasta, men vad är det då? När blir jag själv jobbigt tvärsäker?

Jag tänker att den mindre vackra varianten av tvärsäkerhet säkert är ganska lätt att se hos andra men svår att ana i sig själv. Det är lite som med flisan och bjälken. Vi vill väl tro att vi själva är nyanserade och rationella och att våra åsikter är så väl grundade att det inte råder tvivel. Att vår egen övertygelse aldrig är envis tvärsäkerhet utan ren sanning.

Jag har alltså försökt tänka efter ordentligt. Tvingat fram ett ovälkommet möte med min egen bångstyrighet. Bara då jag erkänner den kan jag bearbeta den. Jag har mina aningar om var den ligger, men det är ett annat inlägg. Var ligger din?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s