Var finns pengarna?

En gång i tiden var jag helt övertygad om att jag skulle bli journalist. Jag älskade mina studier i journalistik i media. Jag kände mig levande när jag fick möta människor, höra deras berättelser och sedan föra dem vidare. Jag älskade att uttrycka mig. Kan ännu minnas kicken som följer när en artikel blir precis som den skulle. Jag blev till och med helt bekväm med min egen radioröst. Jag var helt säker på att mitt professionella hem fanns någonstans i journalistiken.

Redan när jag studerade journalistik kring 2006-2007 var jag och mina studiekompisar väldigt medvetna om att vi hade siktat in oss på en bransch med utmanande framtidsutsikter. Redan då var det allt färre hushåll som valde en dagstidning. Så redan då, innan ekonomin visade depressiva tendenser flera år i rad, visste vi att vi inte hade lagt våra ägg i en speciellt säker korg. Ibland var vi lite modlösa. Hur ska vi någonsin få jobb i framtiden? Och jag minns hur en av våra lärare tröstade oss och sa att det alltid finns jobb för bra typer.

Idag tvivlar jag på att det där stämmer längre. HSS Media inleder samarbetsförhandlingar med hela sin personal. 30 jobb av 120 är hotade. Lätt kunde jag ha varit en av dem vars jobb nu är hotat, en av dem som nu ska förhandla om sin framtid. Jag har ju frilansat på både ÖT och VBL. En gång var min största dröm att få jobba där på riktigt. Idag tvivlar jag på att det finns jobb för alla bra typer.  Idag känns det som om också bra typer får gå utan jobb. Jag tänker på alla dem som sover oroligare i natt. Jag känner så många av dem.

Mina ägg ligger som bekant i en helt annan korg nu. Också den korgen är ett skepp som kanske inte direkt sjunker men som nog seglar lite trögare för varje år som går. Under ett par års tid har undervisningssektorn stadigt skurit ner. Det talas ibland om att vi sparar, men alla vet ju att de pengar som man sparar finns kvar sedan och alla vet också att de pengar som vi nu inte fått satsa på undervisning verkligen inte kommer att finnas kvar sedan. Så vi sparar inte. Vi skär ner.

Min mans ekonomiska ägg ligger också i en helt annan korg än den journalistiska. Också han jobbar i en bransch där ekonomin är rejält utmanad. När kyrkan tappar medlemmar tappar församlingarna anställda. Det är ett faktum. Utskrivningar syns i pengar. Kyrkans ekonomi är en sluttande nedförsbacke och ibland är det svårt att inte nedslås.

Med andra ord; alla de branscher som ligger mig närmast är hotade. Alla sparar, drar in och skär ner. Säger upp. Nedmonterar. Och jag undrar lite försiktigt; var finns pengarna? Egentligen? Någonstans måste de ju vara.

3 reaktioner på ”Var finns pengarna?

  1. Fee-backen är bra. Jag har som du vet alltid gillat det du skrivit och många gånger önskar jag att många andra oxå skulle få ta del av dina texter. Du har en fantastisk förmåga att ge en naturlig och genuin känsla i skrift. Det skulle vara intressant att oxå någon gång få uppleva dig som talare. Om mamma skulle lura dig med som talre på kvinnofrukost tror jag nästaqn jag kan lova att jag lånar några gamla teaterpaltor från Stundars och smyger mig in! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s