Siffror som kvinnor ljuger om

Mitt facebookflöde upplyser mig idag om siffror som kvinnor alltid ljuger om. Enligt texten är vita lögner harmlösa, i synnerhet om de vita lögnerna kommer till för att kvinnan ska kunna ge en bra bild av sig själv. Så för att ge en bra bild av mig själv ska jag som kvinna ljuga bland annat om:

– vad mina skor kostade

– min klädstorlek

– hur många fylle-sms jag skickat till mina ex

– min vikt

– antalet sexpartners jag har haft

– min ålder

Jag får allergiska utslag av sådana här texter. En riktigt trött dag eller en riktigt glad dag orkar jag inte bry mig, men en sådan här medelmåttig dag drabbas jag av spunk och börjar tycka saker.

Jag tycker för det första inte att det är roligt. Alls. Jag tycker i regel att skämt som bygger på att alla kvinnor är på ett sätt och alla män på ett annat är jättetråkiga. Och det här är inget undantag alls.

Jag tycker för det andra inte ens att det är speciellt harmlöst. Jag tycker att vi cementerar dåliga roller genom att påstå att man som kvinna måste ljuga om en massa saker för att ge en bra bild av sig själv.

Jag tycker för det tredje att det är ruttet att vi påminner oss själva och ännu yngre kvinnor om att en kvinna per automatik är en kvinna som är missnöjd med sin vikt och sin klädstorlek.

Jag tycker för det fjärde inte alls om att kvinnor framställs som shoppinggalna puckon som i efterhand måste ljuga om hur mycket pengar de lagt på sina inköp.

Jag tycker för det femte också att det är sorgligt att vi hela tiden får höra att en kvinnas ålder är hennes ensak då vi ju vet att det betyder att en kvinnas högsta önskan alltid ska vara att verka yngre än hon är.

Jag tycker helt enkelt att det är så oerhört beklagligt att vi påminns om att vi aldrig ska vara nöjda och att vi dessutom ska ljuga om det vi är missnöjda med. Och att vi ska tycka att det här är hysteriskt roligt.

Jag skrattar inte.

Men jag tycker mig också se att 364 personer har delat artikeln på facebook. Så det är kanske bara jag som tycker konstigt då.

3 reaktioner på ”Siffror som kvinnor ljuger om

  1. Och jag! JAG! Jag blir galen på sånt här. Vi pratade faktiskt om det vid matbordet idag, Idun sa: ”Varför säger man att man aldrig ska fråga åldern på en kvinna? Det är ju fräckt. Får man fråga åldern på en man då?” Det var nån i skolan som tydligen hade svarat att man inte ska fråga åldern på en dam, när någon undrat hur gammal personen i fråga var. Det är en liten sak som en isolerad händelse, helt säkert sagd med glimten i ögat, men uttalandet ingår i ett sammanhang jag inte vill sprida vidare till följande generationer. Kan vi inte sluta skämmas för att vi inte är perfekta snart?

  2. Så sant, vad hjälper det att jag drar bort två kilo eller tre år. Alla ser mig som jag är trots det *ler*. Roligt att höra dig i andrum i morse. Tänkvärda ord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s