På deras sida

Jag läste kommentarer till en av artiklarna om den åländska julfesten på allas läppar. Jag läste en kommentar om att de unga som var med faktiskt tyckte det var roligt och att deras talan minsann borde väga tyngre än åsikter hos vuxna som inte var med.

Borde de? frågar jag mig lite försiktigt.

Som lärare kan jag ganska lätt gissa mig till vilka slags elever som väljer att vara med i sådana här programpunkter. Och det är om möjligt ännu lättare att ana vilka slags elever som nu försvarar programpunkterna högt och officiellt. Men de här eleverna är inte alla elever. Verkligen inte.

De elever som deltar och försvarar är elever som är starka och högljudda. Det får de gärna vara! Jag tycker om starka och högljudda elever (har senast ikväll umgåtts med ett trettiotal sådana då vi körde repris av julskådespelet), men jag tycker om de andra eleverna också. De som aldrig skulle våga säga till när något går över gränsen eftersom de populära och coola på alla sätt signalerar att det ju är heeeelt okej. Och som vuxen måste jag stå på de mindre starka och mindre högljuddas sida. Vi måste föra deras talan då deras egna röster inte bär. Därför kan jag aldrig godkänna något som nästan alla tycker att är bara harmlöst och roligt om någon mår riktigt dåligt av det. Det är väl det som är att lämna de nittionio för den ena.

När man jobbar med unga människor som inte ännu är vuxna måste man våga vara tråkig och till och med lite bakåtsträvande ibland. Dra gränser hellre lite för tidigt än lite för sent, för även om många unga tycker om att töja på gränser är det ingen som tycker om att vara den som tog ett rejält kliv över. Den som sårade en annan. Den som ärrade någon. Det måste vi vuxna skydda dem från. För efter det där klivet är också den starka och högljudda plötsligt svag och tyst. Och det är på deras sida vi som vuxna ska vara de gånger vi måste välja.

Advertisements

4 thoughts on “På deras sida

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s