Nakna rumpor på julfesten

En oanständig programpunkt på en åländsk högstadiejulfest. Rubriker som alla skolor fruktar är nu en skolas. En skola står i centrum av en diskussion som ingen skola vill förknippas med.

Det finns så mycket att säga. Det jag tänker mest på just nu är att innehållet i julfestprogrammet låter som något som kan förekomma i en studentförening med dålig smak men inte som något som hör hemma i ett högstadium. Ja, det är klart att yngre tonåringar är nyfikna på sex och att vi ska tala om sex med dem. Men det betyder inte att vi ska uppmuntra dem att leka sex på scen på bästa sändningstid. Det betyder inte att skolans julfest ska leverera sexbilder som tonåringarna själva inte hade.

För nej, de här anspelningarna är inte uppenbara för alla. De trettonåringar som ännu tycker att sex ligger långt fram i tiden ska få tycka det också efter skolans julfest. De ska inte få en känsla av att sex är så förlegat att det redan är ironiskt.

Tycker jag. Ganska bestämt.

Inte för att låta som en gammal tant men det bekymrar mig att allt går så snabbt numera. När jag var femton var jag otroligt mån om att se bra ut i skolan. Smink, fixat hår och de snyggaste kläderna. Idag går många femtonåringar till skolan i mjukisbyxor och hårknut. Det finns något fint i det. Men det finns också något väldigt jobbigt. Det jobbiga är att många av femtonåringarna idag går till skolan utan att kamma håret eftersom de har tröttnat på smink och frisyr för länge sedan. Att göra sig snygg är förlegat och uttjatat. När man är femton. Det är svårt att gilla det.

Tycker jag.

Inte för att jag lekte med kottar när jag var tretton. Men inte hade jag strypsex på scen heller. Det finns mellanting.

Och ännu en tanke så att det här redan råddiga inlägget ska bli ett kaos av ord och bokstäver… Det vi vuxna accepterar och välkomnar kommer aldrig att vara tonåringarnas gränser. De vill alltid mer än vi tillåter. Om vi tar udden av nakna rumpor genom att rada upp dem på julfesten – hur ska de unga chocka oss då?

Jag vill inte ens veta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s