Den arma älvan

Högst på Ingrids önskelista i julas låg en älva. En som kan flyga själv och som man kan styra med hjälp av handen. Hon hade sett den i affären. Hon hade hört andra tala om den. Hon ville verkligen ha älvan.

Jag var motvillig. Under mina år som förälder tycker jag mig ha utvecklat en viss känsla för vilka leksaker som är roliga två dagar och vilka leksaker som är roliga en halv barndom. Min fingertoppskänsla sa definitivt att älvan var mera av tvådagarskalibern och fingertoppskänslor ska man inte leka med.

Men jag lekte med den. Och köpte älvan. Den kostade något i stil med 42,90 vilket är otroligt mycket när man är tveksam redan i köpögonblicket. Jag menar, ännu i det ögonblicket brukar ju ALLT kännas kul. Neonkläder, sockervadd, diktsamlingar som man vet att man borde läsa fast man inte vill… Men inte älvan.

På julaftonskväll plockades älvan upp ur ett paket. Ingrid jublade. Och i just det ögonblicket försvann min tvekan. Glädjen i hennes ögon övertygade mig om det riktiga i att ibland göra våld på sin känsla.

Men vet ni vad? Min fingertoppskänsla hade helt rätt och den känslan ska jag faktiskt inte göra våld på igen när det gäller plastleksaker för flera tior. Också om vi bortser helt från det faktum att älvan har levererat ojämnt ända sedan dag ett och att batterierna ramlar ur varannan dag så var älvan ett misslyckat inköp. Älvan är så ojämn och nyckfull och störtar så plötsligt att både den unga ägaren och hennes bror är rädda varje gång hon lämnar sin platå och slungar (inte svävar) iväg. Älvans ljudnivå är så bedövande att både den unga ägarens far och mor får fel i huvu av den.

Älvan är i sanning julklappen som äcklar mig. Jag borde inte ha köpt den och jag visste ju det redan när jag köpte den. Nästa gång köper jag den inte. För det kommer ju att komma flera älvor. Det kommer ju alltid älvor i alla möjliga olika förpackningar. I vårt hushåll ska man för all framtid få spara pengar själv till sina älvor. Vi föräldrar köper bara säkra kort, sådana kort som vi vill köpa.

Tycker jag. Fredrik tycker jag är för hård mot älvan. Han tycker jag borde komma över det där nu och sluta rysa varje gång jag ser älvan (vilket tack och lov är sällan eftersom ingen förutom jag ens tänkt på henne på typ en vecka) eller något i älvans färgskala.

Men det handlar ju inte bara om älvan utan om vad hon representerar. Onödiga, ogenomtänkta och oförlåtliga inköp och jag vill ju sluta med just sådana. Jag arbetar mig bort från dem hela tiden och så fick hon mig på fall en decemberdag. Den arma älvan.

(Jag kunde ju lämpligtvis ha illustrerat med en bild av älvan här. Men det går inte. För jag vet ju inte var hon är. För ingen bryr ju sig om henne. Förutom jag då. Som uppenbarligen bryr mig lite för mycket.)

Advertisements

2 thoughts on “Den arma älvan

  1. Åh, jag tror jag vet vilken älva du skriver om, för innan jul hade vi typ alla tv-kanaler några veckor och bland annat några barnkanaler med barnreklam. Jag satt och äcklades åt dessa leksaksreklamer, dels för att man är så ovan med reklam riktad till barn och dels för att det var så vidriga leksaker. Flygande älvor, gående hundar m.m Massor med prylar som man sätter batteri i och sen tittar man bara på leksaken. Hur ska man leka med såna saker? Hundar med batterilucka brukar vara hårda och går inte ens att gosa med. Nej, jag skulle önska att min baby om några år inte önskar dessa plastleksaker som tappar charmen så fort man hunnit öppna paketet. Men vi kommer säkert och en dag stå med en älva i handen.

    Jag och mannen brukar fråga oss när vi kan köpa Briotågbana och lego till vår 6 månaders baby. För det vill hon ( vi) ju absolut ha!

    • Om ni har en så liten en har jag bara ett råd: håll er borta från älvor så länge ni bara kan! Lek att de inte finns. Ännu hinner ni göra smartare beslut än jag gjort. Men tågbanor och legobitar och rejäla dockor är varmt, varmt välkomna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s