Nederlag och seger

Det fanns en tid i mitt liv då jag var rätt populär bland konfirmandflickor. Inte omåttligt populär, men rätt nog. De flesta femtonåringar vill ha någon vuxen i sina liv som inte är deras föräldrar (hur bra föräldrar de än har) och för många konfirmandflickor fick jag vara den där vuxna i början av min prästfrukarriär. Jag kommer ihåg det där lägret sommaren 2010 då de konfirmander som ville fick boka in en tumisträff med någon ledare. Hela 15 kofirmander ville ha tumisträff med mig. Det måste vara den absoluta höjden på min prästfrukarriär. Kanske höjden på alla mina karriärer.

Men något har hänt. På lägret sommaren 2014 ville inte en enda konfirmand ha tumistid med mig. Min spalt i bokningsschemat var så tom och vit att den bländade. Istället var det en av ungdomsledarna som drog till sig de femtonåriga flickorna, nu var det hon som var den där vuxna som de ville ha i sitt liv.

Jag är tyvärr inte en större människa än att det först kändes lite som ett nederlag. Jag har i sanning dalat, tänkte jag. Men sedan insåg jag en sak och plötsligt blev nederlaget en seger. För den unga kvinna som femtonåringarna nu ville vara mest med var en en gång i tiden en femtonåring ville vara mest med mig. Det som hon gör för andra nu gör hon åtminstone delvis för att jag en gång gjorde det för henne. Och den tanken är hisnande.

Av allt det jag älskar med mitt jobb som lärare är det kanske just det här jag älskar allra mest; när jag får se stora saker hända i de unga människor jag kommer i kontakt med och att jag ibland vågar tro att min egen inblandning har spelat roll någonstans på någon nivå. Som lärare är ju det magiska aldrig vad jag kan göra utan vad de omkring mig kan göra. Jag har elever som jag vet att kommer att bli mycket bättre skribenter än jag om de bara fortsätter skriva. Och jag har elever som jag vet att kommer att hålla tal som jag aldrig skulle kunna hålla bara de fortsätter möta sin publik.

Det finns inget nederlag alls i att den jag lär en dag överträffar mig själv. Tvärtom. I det finns bara seger.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s