Överkänsliga själar

De är så otroligt olika. Den ena får vi pusha, den andra får vi bromsa. Den ena sitter stilla, den andra vet inte vad stillhet är. Den ena har vi kunnat ha med överallt, den andra har fått gå miste om det mesta. Den ena talade tidigt, den andra har snålat med orden. Den ena var en sjuklig bebis som sov uselt i några år, den andra var så bisarrt frisk och har sovit så bisarrt bra.

De är så otroligt olika.

Men på en punkt är de så otroligt lika. Ingen av dem klarar av tillsägelser. Den ena klarar det ännu sämre än den andra, men båda klarar det sämre än de flesta barn (och vuxna) jag mött. De blir stötta och sårade varje gång någon antyder att något blev fel eller försöker hindra att något ska bli fel. Redan före den första var ett år såg vi tendensen. Och redan strax efter att den andra var ett år såg vi samma tendens. Oj nej, tänkte vi då. Inte en till överkänslig själ.

Jag har funderat mycket på hur det kan komma sig att det blev så här. Och jag har inte kommit fram till något svar.

Men jag vet att jag ju själv är precis likadan. Jag minns inte hur jag var som barn men jag minns hur jag är nu. Ett av mina senaste blogginlägg gjorde (åtminstone) en person ledsen och personen upplyste mig om det. Min första instinkt var att radera inlägget. Min andra instinkt var att utplåna hela min blogg. Min tredje att aldrig mer skriva en text som någon annan än jag själv får läsa. Så bra är jag då på tillsägelser.

Vårt hus är överbefolkat av överkänsliga själar. Stackars, stackars Fredrik.

2015/01/img_06081.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Överkänsliga själar

  1. Otroligt intressant att ni märkte det hos ett barn innan ett års ålder! Det finns alltså där så tydligt från början. Konstaterat av en annan överkänslig själ..

    • Ja, visst är det intressant? Hon var kanske nio-tio månader och en vuxen i hennes närhet sa ganska bestämt nej när hon höll på med något som lätt kunde ha skadat henne. Hon gick i bitar. Vi fick limma länge sedan. Och nu limmar vi fortsättningsvis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s