Precis vad man själv ville

Efter lov och ledighet finns det rivstarter och så finns det mjuklandningar. Och så finns det som jag och Fredrik har haft i år. Vi körde hem igen i förrgår och landade då bara nästan i verkligheten. Ja, vi har jobbat. Men efter arbetsdagen har vi åkt direkt hem till en tom lägenhet. Vi har inte hämtat på dagis och förskola. Vi har inte tvingats laga riktig mat och vi har verkligen inte lagat riktig mat heller. Vi har gjort precis vad vi vill. Ingen har behövt oss, ingen har krävt något av oss, ingen har ens förväntat sig något. Och ordet mjuklandningen räcker därför inte till för att beskriva hur oerhört avkopplande de här första arbetsdagarna vårterminen 2015 blev.

Var det så här det var att leva innan man hade barn? På något känns det absurt. Fick man alltså göra precis vad man själv ville när man hade jobbat klart? Inga makaroner att koka. Ingen kvällsbok att läsa. Ingen kvällsgröt att fixa. Inga tårar att torka. Inga skadade knän att blåsa på. Inga små tänder att borsta. Inga aftonböner att be. Inga barn att stoppa om.

Både ja och nej. För visst fick vi göra vad vi själva ville. Vi tränade samtidigt. Vi träffade kompisar samtidigt. Tiden räckte så bra till när båda kunde göra sitt samtidigt. Vi tyckte oss till och med hinna se alla avsnitt av Kauniit ja rohkeat. Inte var vi ju precis stressade. Så nog gjorde vi vad vi själva ville.

Men idag gör vi ju också det vi själva vill. Minst lika mycket, troligtvis ännu mer. För vi vill ju egentligen koka makaroner, läsa kvällsböcker, fixa kvällsgröt, torka tårar, blåsa på skadade knän, borta små tänder, be aftonböner och stoppa om barn. Vi vill ha våra älskade barn och därmed vill vi allt det där. Orsaken till att några kvällar utan kvällsgröt känns så vansinnigt avkopplande är ju att de bryter ett mönster som vi trots allt vill ha. Ett mönster som vi faktiskt vill att präglar vårt liv.

Imorgon får vi vara tillsammans igen. Några timmar till är det bara jag och Fredrik. Vi har förvaltat våra timmar väl. Jag tycker vi har förvaltat alla timmar förutom städtimmarna väl (och visst städade vi ibland också före barnen så inte var det ju bara att sjunga och spela då heller). Jag misstänker att Fredrik tycker att vi har förvaltat städtimmarna speciellt väl. Jag älskar honom väldigt mycket fast han värderar konstigt ibland.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s